Zealand Pharma: Ikke svært at forestille sig en aktiefordobling

Zealand Pharma solgte for en betaling på 205 mio. USD rettighederne til Soliqua/Suliqua til Royalty Pharma. Selv om beløbet er mindre end investorener havde håbet på, da ZP indgik en licensaftale med Sanofi, er det alligevel en handel, som vækker glæde og som investorerne påskønnede med en større kursstigning i fredagens aktiemarked. Salget er under de givne omstændigheder den helt rigtige måde at skabe værdi på og meget mere kan være i vente:

 • Zealand Pharma har en global royalty aftale med Sanofi med hensyn til Soliqua/Suliqua (Europa).
 • Håbet og forventningen var, at aftalen, hvor ZP skulle modtage 10 % af årets justerede salg samt potentielt 100 mio. USD i milepælsbetaliner, kunne være ”mange hundrede mio. USD værd”
 • Indtil videre har salget udviklet sig meget skuffende. Udfordringen er, at Sanofi ikke har vist samme intensive interesse i salget som ZP.
 • I det netop afsluttede 2. kvartal modtog ZP 15 mio. DKK i royalty betalinger. Det er milevidt fra de oprindelige forventninger.
 • ZPs aktiekurs har reelt ikke flyttet sig meget ud af flækken, siden børsintroduktionen i slutningen af 2010 på trods af at selskabet har et produkt på markedet sammen med netop Sanofi og 2 produkter i eller på vej i fase 3 som er meget lovende. Det har knebet med værdiskabelsen og værdivalideringen.
 • ZP kører aktuelt 2 senfase projekter, jævnfør ovenfor. De er meget omkostningskrævende og for 2018 forventer ZP et underskud – før denne handel – i omegnen af 375 mio.
 • Investorerne har frygtet, at ZP ville løbe tør for penge og være tvunget til at udstede nye aktier på et tidspunkt, hvor aktiekursen er meget hårdt presset.

ZP ikke bedste ejer

Samarbejdet med Sanofi har ikke fungeret optimalt. ZP kan bruge pengene bedre andre steder, og derfor er det, alt i alt en meget fin handel, som de har slået af med Royalty Pharma. De modtager 205 mio. USD nu (i denne måned) og potentielt 15 mio. USD i 2020, hvis visse mål bliver nået.

Stort potentiale i short bowel syndrome

ZP kan nu helt og holdent koncentrere sig om deres mest lovende projekter, som er nødpennen til diabetikere (Hypopal) og ikke mindst deres Short bowel Syndrom kandidat, som potentielt kan være flere mia. USD værd. Den høje værdi skyldes ikke mindst, at Shire i 2015 betalte 5,2 mia. USD for NPS Pharmaceutical, hvis hovedprodukt ”Gattex” var netop mod SBS. Ifølge forskere er SBS fra ZP potentielt bedre og Shire kan have gjort ZP en ”tjeneste” ved at udvikle markedspotentialet”.

Stor stigning er reelt lille

Aktien steg fredag efter torsdagens offentliggørelse af aftalen med 16 %. Det lyder af meget og det er det også, men set i forhold til mulighederne i et indrømmet best case scenario, kan der reelt blot være tale om et meget lille afkastmæssigt ”blop” på vejen.

Alt afhænger af data

 Biotekselskaber handler om at have de rigtige data. Uden de rigtige data, er der ingen eller kun en meget beskeden værdi i biotekselskaber og –projekter. Den gode fremtid i ZP er derfor fortsat meget afhængig af, at der kommer gode data de kommende måneder.

Kassebeholdning rækker 4 år frem

ZP er nu formentlig mere end blot fuldt finansieret frem mod de kommende produkter. Aktuelt er kassebeholdningen inklusive penge fra salget, kontantforbruget i 1. halvår og det kapitalberedskab som ZP havde forud for handlen, på 1,6 mia. Det rækker nogenlunde ved den nuværende ”cash-burn” rate til 4 år.

De kommende uger vil der være en mængde nyheder, som kan skabe glæde eller virke dæmpende på entusiasmen. Det gælder ikke mindst data om Dasiglucagon (nødpen, samt arvelig hyper insulinism, samt initieringen af fase 3 studiet med hensyn til korttarmssyndrom). Her er investeringsperspektivet og de udsigter for Zealand Pharma, hvor udsigterne ikke har været bedre for ZP investorerne i mange år:

 • Pengekassen er fyldt op
 • Risikoen i forskningsområderne er generelt moderate (ikke ligesom CNS eller kræftsygdomme), Aktiekursen er på trods af fredagens stigning fortsat ekstremt lav og forskellen mellem potentiel pipelineværdi og aktiekurs meget stor.
 • Arvelig hyperinsulism er på den ene side en ”lille” sygdom, men ZP kan måske få en prioritets voucher af FDA, som ved de seneste handler har kunne ”omsættes” til 125 mio. USD eller mere.
 • Især Glepaglutide (korttarmssyndrom), rummer et ekstremt potentiale. Shire købte i 2015 NPS Pharmaceuticals for 5,2 mia. USD hovedsagelig på grund af korttarmsproduktet ”Gattex”. ZP og eksperter mener at ZPs projekt tegner til at være mere lovende. I mellemtiden har Shire og ”Gattex” udvidet markedet, således at salgspotentialet, hvis projektet kommer på markedet, vurderes til at være markant større end ved Shires handel i 2015.
 • Såvel Xeris som Eli Lilly er konkurrenter til ZPs nødpen og aktuelt vurderes et topsalgsestimat til at være 100-200 mio. USD for ZP. Det er dog baseret på et par forudsætninger, som der kan vendes op og ned på. For det første er det spørgsmålet om hvor stort det samlede marked er. For det andet og måske lige så vigtigt, er det jo ikke givet, at ZP ender med at markedsføre projektet. Ved eksempelvis at sælge det efter en godkendelse til en større virksomhed med en global distribution og verdensklasse kompetencer indenfor diabetes (læs Novo Nordisk), kan værdien være noget større i salgsøjemed end i egen distribution.
 • Værdien af Xeris, som blev børsnoteret i juni måned og som er et ”et produkts firma” er aktuelt på 3,6 mia. DKK eller 10 % højere end ZP.
 • ZP har ved fredagens lukkekurs på 106 en markedsværdi på 3,25 mia. på gældfri basis. Set i forhold til sin risikoprofil, de kommende data, at selskabet har den fornødne finansielle frihed og ikke mindst upsiden i korttarmssyndrom, må ZP være rykket meget længere ind på store medicialselskabers opkøbsradar.

Kun for de risikotolerante

Risikoen er som sædvanlig stor, når det drejer sig om biotekselskaber, og en investering er som altid kun for de mest risikotolerante. Tilsvarende er afkastmulighederne også meget store.

Anm.: Jeg ejer aktier i Zealand Pharma

 

 

2 responses to “Zealand Pharma: Ikke svært at forestille sig en aktiefordobling

 1. Du glemmer at 13% af de 205 mio.$ skal sendes videre til patentopfinderne -ligesom med de udestående 15 mio.$. Desuden skal 160 mio.kr bruges til at indfri royalty obligationen. Kassebeholdningen på 1,6 mia.kr. Stemmer ikke!

 2. Det er korrekt hvad Bekele siger – fratrukket de kendte udgifter/omkostninger er kassebeholdningen på ca. 1,3 mia. kr. Så den sjuskeopl. må du lige trække tilbage, Per!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *