A.P. Møller-Mærsk: Hurra for en nedjustering!

A.P. Møller Mærsk aktien har nok underperformet det danske aktieindeks med rundt regnet 10 % i 2018, men havde det ikke været for året mest positive kurskatalysator, som paradoksalt nok var en nedjustering, ville det have set anderledes og værre ud. Det lyder mærkeligt, og er det egentlig også.

Lave fragtrater tynger

I det meste af 2018 har lave fragtrater været noget som containerrederierne igen skulle leve med. Det er, for industrien ingen nyhed, men en fortsættelse af de meget svære vilkår, som har været dagligdagen de seneste år, og som ikke er blevet bedre af den investeringsbonanza, som ramte da rederierne for omtrent 5 år siden alle skulle have superskibe til at transportere containere rundt i verden.

Dårligt forvarsel fra Hapag Lloyd

Den 29. juni kom tyske Hapag Lloyd med en nedjustering af deres indtjeningsforventninger for helåret. Kombinationen af lave rater og stigende omkostninger til bunkerolie, blev en for stor udfordring i forhold til egne udmeldinger og konsensusestimaterne. Da nyheden blev slupper ud i Tyskland, tyngede det yderligere den negative aktiekursudvikling, som allerede på det tidspunkt havde gjort A.P. Møller Mærsk til en af de dårligste af de største danske aktier indtil da i skarp men meget uskøn konkurrence med Pandora om at undgå den afkastmæssige jumboplads.

Trump spørger i containeren

De lave fragtrater og de stigende bunkeromkostninger var større forhindringer, men i maj/juni blev det stadig tydeligere, at også Donald Trump skulle tælles med som en af de store udfordringer for at nå et fornuftigt afkast i 2018. Nok kunne man ikke endnu i større omfang se det på de transporterede mængder, men frygten for en eskalerende handelsuenighed mellem USA og Kina fik risikopræmien til at stige markant og aktiekursen til at falde.

Nedjustering mindre end frygtet

Den 7. august kom så forløsningen og den positive kurstrigger. Ikke i den normale forstand, at en opjustering afløser frygten for en nedjustering, men en nedjustering som ikke kun var indenfor analytikernes skive og rækkevidde, men rent faktisk var mindre end ventet og frygtet. Fra et forventet EBITDA niveau på 4-5 mia. USD til 3,5-4,2 eller ca. 700 mio. USD lavere i midtpunkt var nok en nedjustering, som var til at tage og føle på, men alligevel mere end 10 % over, hvad analytikerne havde indstillet sig på og frygtet.

25 % kursstigning

Siden nedjusteringen har aktien ikke set sig tilbage, og er steget tæt på 25 %. Nedjusteringen har for investorerne virket som årets bedste katalysator og bundformationen, hvor A.P. Møller Mærsk selv i meget svære tider ikke aktiekursmæssigt undergår en prisfastsættelse på 60-70 % af den bogførte egenkapital. Det viste sig igen at være en god teknisk prisfastsættelsesmæssig indikator og lavpunkt. Aktien bundede omkring 0,7x den bogførte egenkapital.

 

Anm: Jeg ejer ikke aktier i A.P. Møller Mærsk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *