Brexit: Svært at forhandle med konfliktsky modpart

Det britiske pund er over det seneste døgn igen trukket lidt væk fra det meget lave niveau, som har præget valutaen de seneste måneder. Det skyldes ikke mindst signaler fra EU forhandler Michael Barnier om at briterne vil blive ”tilbudt en aftale som ingen andre er blevet tilbudt”. Udtalelsen har øget investorernes opfattelse af at en aftale om et ”konstruktivt” Brexit kan være mere sandsynlig end det som investorerne aktuelt forventer. En ”deal” vil både være positivt for pundet, aktiemarkederne og for Danmark som land:

  • De seneste måneder har der været ført en stillingskrig mellem EU og UK
  • I stigende omfang er det blevet konsensus, at ”no deal” er mere sandsynlig end en ”deal”
  • Det britiske pund har været meget underdrejet de seneste måneder som konsekvens af investorernes frygt for, at der ikke kommer en handel.
  • Det er vigtigt at forstå modpartens strategi og kultur. I England har man en berøringsangst med konflikter og aftaler kan derfor være meget langt og meget længe undervejs. ”Kunsten at kunne gå rundt om den varme grød” kunne man kalde det
  • En aftale og en fornuftig ”deal” vil styrke pundet med anslået 2-4 % og vil give et ”lettelsens suk” på aktiemarkederne i størrelsesorden 1-2 %
  • For Danmark og de danske virksomheder vil en aftale være meget positiv. Ikke kun fordi konsekvenserne af en aftale bl.a. vil være et styrket pund, som glæder eksporten på aktuelt ca. 85 mia. men også fordi det vil påvirke risikopræmien i nedadgående retning på aktiemarkederne.

Frygten for at begå fejl nager

Forhandlingerne har allerede trukket alt for længe ud. Det er mere end 2 år siden briterne besluttede sig for at forlade det eupæiske fællesskab, og tæt på målstregen er der stadig for mange uafklarede forhold, som mest kan tilskrives frygten for at overse noget og efterfølgende blive beskyldt for at gøre noget forkert. Det handlingslammer forhandlingerne.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *