Danske regnskaber: Opjusteringer med skuffende kurseffekt

Alle de 25 største danske selskaber har nu aflagt deres regnskaber. Bemærkelsesværdigt er det, at selv om der har været flere op- end nedjusteringer, har det ikke kunne få investorerne gennemsnitligt til at juble. Det er i høj grad et vidnesbyrd om at opjusteringerne var længe ventet og ikke mindst, at prisfastfastsættelsen generelt er meget høj. For de som har skuffet eller hvor selv et rigtig godt resultat ikke har kunne tilfredsstille de høje forventninger eller en ekstrem prisfastsættelse, er kurshammeren faldet hårdt og prompte. De gode nyheder var løbet i forvejen og en høj pris kræver ikke kun gode, men ekstraordinære gode regnskaber.

DSV, Nordea og GN Store Nord med fremragende tal

De seneste kvartaler har Nordeas indtjening været skuffende. Som en anden teenager, hvis hjerne i bestemte år sommetider omtales som ”under ombygning”, har Nordea haft problemer med en for ringe indtjening på grund af et IT investeringsefterslæb og for høje omkostninger. Om det er den friske finske luft, som har gjort den gode forskel er svært at sige, men faktum er at Nordea er et af de selskaber, som er kommet bedst ud af 2. kvartal. Givetvis ikke mindst på grund af meget lave forventninger.

I den anden ende af forventningsskalaen, har DSV gjort det svært for sig selv, efter en fortsat ekstrem solid udvikling. DSV opjusterede endnu engang efter et solidt halvårsregnskab, og investorerne kan lide, det som DSV løbende kører hjem. GN Store Nord leverede endnu et sæt af rigtig gode resultater og på trods af en meget høj prisfastsættelse, blev de også belønnet af investorerne for det.

Sommervejr giver opjusteringer fra Royal Unibrew og Carlsberg

Det gode vejr har lokket øl- og læskedrik forbrugerne til at købe lidt mere; det var noget som Royal Unibrews og Carlsberg investorerne nød godt af. En mindre opjustering fra William Demant Holding blev derimod takseret til et gedigent kursfald og viser, at en anstrengt prisfastsættelse har en kursmæssig overligger.

Danske Bank, APM og Pandora nedjusterer

Danske Bank leverede lidt under det forventede. Det førte til en negativ præcisering af helårs forventningerne, og i kombination med nervøsitet for hvad den videre færd bliver omkring hvidvask og Estland har det alt i alt ført til, at Danske Bank er en af taberne i halvårsregnskaberne.

APM tog brodden af forventningerne og kom fornuftigt ud af halvåret. Det skyldes ikke imponerende regnskaber, men at selv nedjusteringen af EBITDA forventningerne fra 4-5 mia. til nu 3,5-4,2 mia. lå noget over analytikernes forventninger på 3,1-3,4 mia. De negative nyheder, ikke mindst efter Hapag Lloyds nedjustering den 29/6, var løbet i forvejen.

Chefskifte får Pandora til at stige med 25 %

Pandora nedjusterede også førtidigt og efter fyringen af topchefen har de forsøgt at gøre rent bord. Det er noget som investorerne efterfølgende købte ind på. Nedjusteringen og det fremrykkede regnskab blev kulminationen på den nedtur, hvor Pandora og den tidligere topchef Anders Colding Friis i mere end 1 år blev stadig mere presset af for høje forventninger, som ikke kunne indfris. Efter topchefafgangen og ankomsten af den stærke finansmand Anders Boyer er der kommet mere ro på, og Pandora aktien er steget med 25 % siden bundpunktet inklusive udlodning af 9,- i udbytte.

Lundbeck opjustering giver stort kursfald

Lundbeck leverede endnu en opjustering, men prisfastsættelsen er så anstrengt, og blev tolket som et ”som godt som det kan blive”, at aktien alligevel på regnskabsdagen faldt med 13 %.

Vestas ramt af risiko for ståltariffer

Selv om Vestas leverede et godt regnskab og kursen initielt steg, kom aktien hurtigt ned igen. Det skete da Vestas mindede investorerne om, at ståltariffer kan komme til at koste 1 % eller måske endda mere på den EBIT margin, som ellers overraskede positivt i kvartalet. Efterfølgende har Vestas dog fået et fortjent skulderklap fra investorerne med mere end 10 % stigning. Coloplast faldt tilbage efter et regnskab, som nogenlunde indfriede forventningerne, og det samme gjorde sig gældende for Novozymes. Også i de tilfælde har aktierne efterfølgende rettet sig.

Gode regnskaber og høj prisfastsættelse levner kun et mindre potentiale

Regnskaberne var generelt gode, men selv en del opjusteringer (flere end ditto ned), levnede ikke plads til aktiestigninger, men gav sågar store kursklø. Mest markant i den gruppe var kursnedsablingen i William Demant Holding og Lundbeck. En af de vigtige observationer, som investorerne tager med sig, er at når prisfastsættelsen er meget høj, kræver det noget særligt af selskaberne, og selv det er ikke altid nok. Det er op- og nedturene ikke mindst i AMBU et godt eksempel på.

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *