Vestas: ”Hvorfor giver store ordrer ikke kursstigninger”?

De seneste uger har Vestas aktien zigzagget frem og tilbage. Opture som resultatet af annoncering af større ordrer har kun varet relativ kort og været en ”på dagen glædelig nyhed”. Her er 4 grunde til at investorerne ikke for alvor tør købe ind på at Vestas aktien går mod nye og bedre tider:

  • En annoncering af ordrer har historisk været lig med kursstigninger hos Vestas. Det gælder også stadigvæk, men dog nu kun i et mindre omfang. Ordrer er en del af ”dagsorden”, og hvis det ikke ændrer ved helårsforventningerne er det jo i sagens natur det som skal til hvis årsforventningerne skal nås og indfris.
  • Prispresset sidder tungt og dybt i Vestas. Det som driver en aktie og indtjeningsudviklingen er vækst i omsætningen tilsat en god og den rette portion stigende profitabilitet. Investorerne er aktuelt overbeviste om, at prispresset ikke kun er et kortvarigt, men et lidt mere langsigtet og vedvarende fænomen.
  • Vestas investorerne er gået fra ”drømme til realisme”. Væk er troen på at 15 % EBIT margin er mulig og investorerne kæmper nu for at holde sig på en EBIT margin på ”blot” 2 cifret. Der er en meget stor forskel på 10 % og ”op til 15 %” EBIT margin
  • Den forventede indtjeningsudvikling for 2018/2019 fladet ud, efter en længere periode med en faldende tendens. Vestas’ indtjeningsudvikling har kortsigtet mistet sit momentum. Uden det momentum bevæger aktien sig ikke opad, men snarere nedad. Investorernes logik er ”hvorfor skal jeg købe en aktie kortsigtet, hvis der mangler den udløsende kurstrigger”.

Optur kræver frisk energi

De seneste 2 år er oliepriserne steget med tæt på 300 % i kølvandet på det oliepriskollaps, som fra sommeren 2014 og 18 måneder frem sendte oliepriserne på og ud i frit fald fra et niveau på 105 USD og helt ned til 27 USD per 159 liter. Langsigtet understøtter høje energipriser den grønne omstilling og er et plus for ordreindgangen og givetvis også for de priser man kan sælge bl.a. vindmøller og servicekontrakter til, for bl.a. Vestas. På kort sigt derimod er den sammenhæng enten ikke eller mindre til stede. Ordrer er den nødvendige men ikke tilstrækkelige betingelser for stigende aktiekurser. I tillæg skal pengene og priserne passe, og det er aktuelt akilleshælen hos Vestas og for investorerne.

 

Anm: Jeg ejer ikke aktier i Vestas

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *