Handelskrig: Politik handler mest om retorik

Donald Trump har lagt told på varer fra Kina, der repræsenterer en værdi på 50 mia. USD og Kina har gengældt den gestus ved på sin side at indføre told på en række amerikanske varer. Donald Trump har truet med at pålægge importvarer fra Kina for 200 mia. med told, og hvis det sker vil halvdelen af den kinesiske eksport til USA være toldbelagt. Tallene er store og lyder markante og får investorerne til at frygte, at vi allerede er midt i en handelskrig, som potentielt kan reducere den globale samhandel, medvirke til at formindske den globale vækst og ikke mindst være meget ødelæggende for en mindre men handelsivrig nation som Danmark. Her er 5 grunde til at investorerne sandsynligvis er overbekymrede over udviklingen:

  1. Donald Trump ønsker udelukkende at presse Kina, Canada, Mexico og senere Europa til at lette presset på det amerikanske handelsbalance underskud.
  2. Det amerikanske marked er verdens største og mest lukrative. DT ved, at ved at gøre det sværere at sælge til mr. And mrs. sixpack har han de bedste muligheder for at påvirke andre lande til at indgå i ”handelsaftaler”.
  3. DT er en handlingens mand. Det var bl.a. det som han blev valgt på; at gøre op med Washington DC og ekspertvældet og føre USA tilbage til en anden tid, hvor bl.a. den amerikanske middelklasse havde det bedre og ikke var så markant under pres, som tilfældet er nu. Det handler i meget høj grad om amerikansk indenrigspolitik, samtidig med at det handler om økonomi.
  4. Øgede toldsatser gør det alt andet lige dyrere at være amerikansk forbruger og virksomhed. En række varer kan ikke erstattes med hjemlige produkter og derfor vil en sideeffekt af udfald mod udlandet være, at amerikanerne også skal betale mere. Det er næppe populært, når først den indenrigspolitiske effekt har fortaget sig. Samtidig vil de hjemlige varer i en række henseender være dyrere end importvarer og prisstigningerne altså ramme Donald Trumps vælgere uanset om de skyldes told eller hjemlig substitutiion.
  5. Historisk har investorerne bekymret sig alt som for meget om hvad politikerne eventuelt kunne finde på. Stort set hver gang har bekymringerne vist sig at være ubegrundede, eller i det mindste have en effekt som enten er kortvarig på risikopræmien på aktiemarkedet, eller som langsigtet økonomisk alligevel vil blive udvandet af en lang række andre effekter. Verden er i dag så globaliseret, at det ikke er muligt at rulle tiden blot 20 år tilbage. Det ved eller burde DT vide.

Lægger Donald Trump arm med Kina om 200 mia. USD?

Donald Trump truer med at lægge arm med Kina. Nok svulmer USA’s økonomi og import på Donald Trump overarm og indkøbsseddel, og det kan meget nemt føre til pålæggelse af yderligere toldsatser. Vi befinder os i aktieopturens Indian Summer og det er nok kombinationen af aktieopturens slutfase og forvirringen om der kommer yderligere told og hvad det betyder, der gør investorerne nervøse. Risikoen for en ødelæggende handelskrig er til stede, men den er på den anden side ikke særlig stor og investorerne skal ikke gå i panik over den. Politik handler meget om at få sin vilje og de virkemidler man skal bruge for at opnå det.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *