Aktivistisk FED og nølende ECB giver aktiernes Indian Summer

 Mario Draghi og ECB gav investorerne hvad de allermest ønskede: Udsigten til en fortsat ganske lang periode med uforandrede renter. Det forlænger aktieopturens periode og giver den i hvert fald yderligere 6 måneder mere at ”løbe på”:

 • ECB vil fra september og frem til årsskiftet nedtrappe de månedlige obligationsopkøb til 10-15 mia. EUR og helt stoppe dem ved afslutningen af 2018.
 • ECB vil fastholde de nuværende renter til, som minimum, sommeren 2019, altså 1 år frem
 • ECBs udmeldinger var mere forsigtige end investorerne i gennemsnit havde regnet med. Vækstforventningerne for 2018 blev sænket fra 2,4 % til 2,1 %
 • ECBs forsigtige udmeldinger gav både i pose og i sæk til investorerne. Dels faldt og fladede rentekurven og dels blev USD styrket med ca. 2 %. Investorerne kan ganske enkelt ikke ønske sig mere europæisk centralbankmedvind.

Aktieopturens Indian summer

 Lige som investorerne var begyndt at varme op til stigende europæiske renter, fjernede Draghi og ECB den forventning. Kombinationen af en aktivistisk FED og en nølende ECB, giver det perfekte udgangspunkt for at forvente, at den aktieoptur, som startede for lidt mere end 9 år siden i marts 2009, da den brutale nedtur kulminerede, har fået lidt længere tidsben at gå på. Europæiske renter der falder og en USD der får ny energi, giver det perfekte udgangspunkt for at forvente at ikke mindst de europæiske aktier vil stige med 5-7 % den resterende del af 2018. ECB gav med sin udmelding aktierne sin Indian Summer. Hvis det går i Europa, som det gik i USA, hvor der var 14 måneder fra det sidste obligationsopkøb til den første rentestigning, vil ECB, med det som vi ved og kender i dag, hæve renten i februar 2020. Tidligst!

 

 

2 responses to “Aktivistisk FED og nølende ECB giver aktiernes Indian Summer

 1. Med en så klar og bastant udmeldning som denne blog giver, virker det meget underligt, at markederne kvittererer for de gode muligheder, ved at falde. Efter Fed’s onsdagsmøde og Eu’s torsdagsmøde, faldt stort set ALLE aktiemarkeder veden over, i løbet af fredagen – den 15. juni.

  1. Hej Palle

   Man kunne godt få den tanke, at der er forskel på 1 dags og ultimo året tidshorisont? Mon ikke investorerne samtidig på kort sigt er mest optaget af at følge udviklingen i USA mod Kina med hensyn til toldsatser?

   Med venlig hilsen
   Per

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *