Pandora: Ikke plads og råd til flere regnskabsundermålere

Siden Pandora kom med regnskab for 3 dage siden er hver af de 110 mio. aktier med gårsdagens slutkurs på 510 blevet 154,- mindre hver per stk. En nedgang i børsværdien på 17 mia. eller noget som begynder at nærme sig 25 %, burde få de fleste ledelser til at ryste på hånden. Spørgsmålet er hvor pressede ledelse og bestyrelsen er over de seneste dages kursnedsabling? Her er årsagen til nedturen og det som kan bagstoppe den:

 • Regnskabet skabte igen tvivl om udviklingen på det vigtige amerikanske marked
 • Pandora har endnu ikke fundet den nye chef for USA, og selv efter vedkommende har indfundet sig, vil der gå en rum tid, før effekten af den nye ledelse vil kunne ses. I mellemtiden køres USA fra hovedkontoret af Anders Colding Friis
 • Tilbagegangen i Kina er forbundet med stor usikkerhed. Hvorfor bremser væksten så markant op og hvor meget er der om det grå marked? I det hele taget er der for få rigtig gode svar på alt for mange spørgsmål og usikkerheder.
 • I hele 2017 forblev Pandora under pres. Selv i de perioder, hvor regnskabet var som forventet, formåede Pandora ikke at overbevise investorerne om at vendingen var indtruffet. Det er i høj grad et troværdighedstema.
 • Efter kapitalmarkedsdagen i starten af året havde mange opfattelsen af, at tavlen var vasket ren og en ny begyndelse kunne starte. Det holdt desværre ikke.
 • Presset på topchef og bestyrelsesformand er øget betydeligt. Hvis 2. kvartal efterlader mange spørgsmål, er bestyrelsen nødsaget til at handle og måske træffe mere end 1 ubehagelig konklusion på de seneste 5 kvartalers uro. Bestyrelsesformand og direktør kom begge til de nuværende respektive positioner i efteråret 2014. Hvis de kom sammen, vil det kun være naturligt, hvis man overvejer fremtiden, samtidigt.

Opskrift: Underpromise og overdeliver

 Der findes intet hurtigt kortsigtet fix til at genskabe tilliden. Det tager tid

 • Pandora skal hurtigst muligt finde en stærk amerikansk chef
 • Pandora skal have overbevist investorerne om at i Kina er væksten langsigtet intakt

Opskriften er klar: ”Underpromise og overdeliver”. Der må herfra ikke leveres flere underpræstationer og alt skal være lidt bedre end forventet. Pandora kunne med fordel lade sig inspirere af Kåre Schultz, som er verdensmester i den disciplin

 

Anm: Jeg ejer aktier i Pandora

 

5 responses to “Pandora: Ikke plads og råd til flere regnskabsundermålere

 1. Jeg er enig med Per Hansens vurderinger af de 2 hovedpersoner, men vi skal IKKE glemme at de ondskabsfulde kapitalfonde som ikke investerer i virksomheder for at støtte dem, men for skabe usikkerhed for dem og formidle deres fejl og mangler til medierne (og bortset fra journalister/mediefolk selv, har vi alle vores fejl). Medierne er ikke angrebsivrige nok til at fremstille det reelle billede og her er den klare forskel mellem aktieanalytikerne og mediernes fremstilling af Pandora, NEMLIG SHORTERNE – Banditterne som får lov at ryde danske- og udenlandske pensionsopsparers penge. Lad os stille kanonen ind på forbryderne og ikke (kun) på ofrene!

  1. Det er ganske tænkeligt at “shorterne” er lidt spekulanternes bærme, men det er jo ikke ulovligt, det de gør. Hvorfor er det egentlig så galt at shorterne laver lidt omrøring i aktiekurserne?
   En dag kommer der jo stigninger igen, hvis det er en ordentlig aktie, men det er måske her noget af problemet ligger. Er det overhovedet et holdbart firma, der sælger billigt tingel-tangel til teenagepiger. Enhver ved at moden for den slags blafrer rundt, og det ved shorterne også. Jeg ville selv være skrækslagen, hvis jeg havde aktier i sådan et selskab, for jeg regner bare med at det er et spørgsmål om tid inden det forsvinder.
   En anden ting er hvis man har aktier i Danmarks mest shortede selskab, Bavarian Nordic. Her er det bare om at bide tænderne sammen fordi man ved at selskabet og dets produkter er OK. Det som shorterne har banket kurserne ned kommer helt sikkert igen. Shorternes aktion giver her nærmest en indkøbsmulighed.
   Nej, lad være med at klage over at der bliver skudt efter Pandora. Det er trods alt bare et overflødigt modefirma. Har der ikke også været noget fremme om at Pandoras ledelse har kendt til problemer i månedsvis uden at gøre noget?

 2. Dags att Pandoras ledning börjat agera, tillsätt USA chef och stoppa Kina blödningen så är man back on track, frågan är bara när?
  PS. På tiden att VD får dels lite media träning och börjar kommunicera med media och investorer på ett mer professionelltsätt. Det vi såg i föra veckan var lite väl amatörmässigt, skärpning!

 3. @Jens Jensen
  Sikke noget pladder. Vi taler om et C20 selskab der omsætter for over 20 mia. kr. årligt og globalt. Vi står altså ikke på 1. trin i behovspyramiden. Udmærket at du er usikker på produktet med lad være med at sidestille det med en fodbold aktie.

 4. Jeg kan nu ikke rigtig se, hvor jeg sammenligner Pandora med fodboldaktier.
  Skulle jeg sammenligne Pandora med noget, ville det snarere være Bitcoins. Overhypet og uden ordentligt indhold.
  Dengang Bitcoin lå i 12000, fik jeg også at vide, at jeg var en antikveret idiot, når jeg ikke ville sætte mine penge i Bitcoins. I dag kan folk, der købte til den kurs hæve 1000 smil og fnis i latterbanken.
  Jeg svarede Carsten Brandt, der klagede over de væmmelige shortere. Det er selvfølgelig surt at shorterne har kastet sig over et selskab stort set uden indhold – især når man selv har penge i klemme i selskabet. Hvis du nu havde belånt din bolig og havde købt Pandora for en uge siden, ville du også kunne hæve adskillige smil og fnis i latterbanken.
  Er fodboldaktier ikke sådan noget som folk køber for ganske få tusind kroner for at vise deres støtte til en bestemt klub? En slags ”con amore”. Det er Pandora vist ikke, og jeg gad nok se hvem, der vil forklare at Pandoraaktier er ”con amore”.
  En anden sag er at Pandoras ledelse ikke informerer grundigt nok om alle markeder. Det leder tanken hen på helt andre selskaber.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *