Nordjyske Bank/Ringkøbing Landbobank: Omkostningsmæssig kultursammenstød

Onsdagen vendte op og ned på udskilningsløbet om Nordjyske Bank. Først tweetede Jyske Banks Anders Dam om sine hensigter og ønske om reelt at sælge kontant. Siden fremrykkede Nordjyske Bank sit kvartalsregnskab, annoncerede en hensigt om at fusionere med Ringkøbing Landbobank og få Nykredit med som 11 % sponser i den fortsættende bank. Det handler meget om realkreditmarkedet, men mest om retten til at bestemme selv – i Nordjylland.

Den allersidste dans

Når tiden for aftenens sidste dans nærmer sig, kan der på dansegulvet forekomme pardans og konstellationer, som i løbet af aftenen har set urealistiske ud. Set fra distancen, må Ringkøbing Landbobanks interesse for at redde Nordjyske Bank ud af Jyske Banks kløer være et eksempel på det.

Fra redningsmand til skurk

Jyske Bank redde i foråret 2015 Nørresundby Bank ud af kløerne på Spar Nord ved at garantere for den kapitaludvidelse, som gjorde det muligt at købe netop Spar Nord ud, og fusionere med Nordjyske Bank. Jyske Banks grunde til at gøre det var fortsat Bankdatamedlemsskab, en fornuftig aktiekurs, garantiprovision, fortjeneste på markedsoperationer og sikkert også en bagtanke om at Nordjyske Bank på et tidspunkt, som tak for vennetjenesten, kunne tænkes at blive mindre distributionsmæssig gift med Totalkredit. På den måde kunne der måske slås skår i det stærke samarbejde og som en dominoeffekt kunne andre banker måske tænke på samme måde.

1/3 ejerandel uden(for) indflydelse

Det gik dog ikke sådan, og Jyske Bank kom pludselig til at stå med tæt på 1/3 ejerskab af Nordjyske Bank uden reelt at have noget at skulle have sagt. Anders Dam havde glemt at få indføjet en bagdørs- og exitklausul, men troede på at Jyske Bank ville være blevet en så ”god ven af huset”, frit efter BRF slogan, at det nok skulle vise sig at være noget, man kunne tale sig ud af.

Det blev dog sværere end som så. På samme måde som nordjyderne ikke ønskede at købe aktier dengang til kurs 115 i ”deres egen lokale bank” og i stedet vekslede nordjysk lokalpatriotisme med lokale dollars. Jyske Bank var havnet i mere end en svær situation.

Spilletrøjer til drengeholdet i Sindal

Det lokale kom dog alligevel til slut til at spille den store og afgørende rolle. Et tiltænkt regionalt hovedsæde i Nørresundby, fastholdelse af den lokale bevillings- og beslutningskompetence og nærheden som sikrer spillertrøjer med Nordjyske Banks logo til drengeholdet i Sindal har formentlig, med forbehold for slutspillet, sikret fusionen uden de væsentlig økonomiske synergier.

Omkostningsmæssige kulturforskelle

I Midt- og vest og Nordjylland måles synergierne i friheden til at bestemme snarere end i markant større økonomisk rentabilitet. Spændende bliver det at se om forskelle i omkostningsprocenter fra Ringkøbings 30,3 og Nordjyske Bank 49,6 %, hentet fra de friske kvartalsregnskaber kan blive forenet. Sidstnævnte vel at mærke efter et fald på mere end 10 % point fra 4. kvartal og kun fordi regnskabsposten ”andre driftsindtægter” udviser et ikke tilbagevende højt niveau. Reelt er der tale om omkostningsmæssige mega kulturforskelle fra en omkostningsprocent på ”ca. 30 til ”et sted i slut 50erne”

Lokalpatriotisme

Det lokale ender med at gøre udslaget. Ikke mindst i stærk kombination med at den deja-vu oplevelse, som Nordjyske Bank har haft med først at få smidt Spar Nord på porten for siden at opleve, at en anden og besværlig storaktionær kan gøre livet surt for de stolte nordjyder.

Anders Dam er en høj spiller

Anders Dam spillede højt spil og vandt. Det vil være underligt, hvis han på den ene side ikke forsøger at presse prisen lidt. På den anden side, vil det også være et aktionærsvigt af dimensioner, hvis han ikke stikker i omegnen af 1,3 mia. i lommen og veksler en langsigtet svær 38,51 % ejerandel til penge, som i et vist omfang skal tilbage til aktionærerne. Anders Dam fik Nordjyske Bank ind i Jyske Bank, men han fik dem også ud igen.

 

Jeg ejer aktier i Jyske Bank

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *