Jyske Bank: Bye bye buy-back

Jyske Bank satte torsdag trumf på sit bud på Nordjyske Bank ved at forhøje sit bud med 20 kroner per aktie, således at de nu tilbyder at købe de aktier, som de ikke allerede ejer til 190,- per aktie. Her er rundt om buddet og investeringsperspektivet:

  • Jyske Banks forhøjede bud betyder, at det nu reelt økonomisk er umuligt for andre at byde ind med alternativer. Hvor der tidligere var 4 muligheder (Nykredit, investorgruppe, Jyske Bank og fortsat selvstændighed med Jyske Bank som storaktionær), er der nu kun 2 tilbage: Jyske Bank eller fortsat selvstændighed. Hverken Nykredit eller en ”investorgruppe” kan længere tænkes at byde en så høj pris, som Jyske Bank har budt.
  • Jyske Bank begrunder bl.a. sit forhøjede bud med, at de ønsker at fjerne den lokale skepsis og at Nordjyske Bank er blevet mere værd efter opskrivningen af ejerandelen i Bankinvest. På den måde rækker de den lokale hånd ud til nordjyderne, og gør det ganske vanskeligt at afslå tilbuddet af økonomiske årsager.
  • Jyske Bank bragte sig selv i en svær situation, da de for nogle år siden garanterede for en kapitaludvidelse uden at have en økonomisk bagdør. Jyske Bank stillede ingen betingelser, men troede på den gode og fælles forståelse. Efter at ratingbureauer ikke længere vil medregne sektoraktier solvensmæssigt, er Jyske Bank stillet i en svær situation, fordi der ikke har været købere som har været villige til at betale en fornuftig pris for NB aktieposten.
  • Jyske Bank er ikke længere så overkapitaliseret, som man tidligere har antaget. Købet af Nordjyske Bank til en forhøjet pris på 3,5 mia. vil fjerne muligheden for de kommende 12 måneder at påbegynde et nyt aktietilbagekøbsprogram. Bye, bye buy back.
  • Det bliver svært for Nordjyske Bank at afslå tilbuddet. Nordjyske Bank bliver prissat til væsentlig over den bogførte egenkapital ved udgangen af 1. kvartal. Det forudsætter økonomisk at der kan høstes synergier, ikke mindst i forbindelse med at Nykredit bliver erstattet af Jyske Realkredit som realkreditleverandør. Nordjyske Bank distribuerer aktuelt lidt over 20 mia. for Nykredit som ved en anslået margin på 60 basispoint i værdikæden fordelt 50/50 har en værdi på 60 mio. årligt for Jyske Bank – mindst.
  • Nykredit og Jyske Bank skal nu igen til at lægge arm om hvordan samarbejdet med Totalkredit skal afsluttes. Det bliver næppe nogen let opgave.

 

Bye bye buy back

Den umiddelbare reaktion på det forhøjede bud på Nordjyske Bank var naturligvis en stigning i NB aktien tæt op på 190. Samtidig skete der ikke noget med Jyske Bank aktien. Udsigten til at yderligere udlodning fra Jyske Bank nu er noget nær udelukket det kommende år, burde sende aktien ned fredag, når handlen optages. Jyske Bank overtager en konkurrent til væsentlig over den bogførte egenkapital, alt imens investorerne ikke er villige til at betale mere end i underkanten af den bogførte værdi i Jyske Bank. Det kan langsigtet være fornuftigt, men på kort sigt giver det kursudfordringer.

 

Tidligere: 3 alternativer, men Jyske Bank mest sandsynlig køber

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *