Trump means business!

Investorerne havde lige akkurat fået fordøjet, at den amerikanske centralbankchef Jerome Powell hævede renten endnu engang, før fokus for alvor skiftede væk fra frygt for at stigende renter kan skade økonomien og forrykke attraktionen mellem aktier og obligationer til noget helt andet. Markante kursfald i USA og senere Asien hænger mest af alt sammen med handelspolitik og Donald Trumps ageren. Her er rundt om tallene og perspektivet:

  • De amerikanske aktieindeks faldt mellem 2,4 % og 2,93 %
  • Det var Trumps forøgede toldsatser overfor kinesiske varer, som har fået investorerne til at frygte, at handelskrigen bliver eskaleret
  • Asien falder her til morgen i runde størrelser det samme som de amerikanske aktieindeks blev sænket med eller mere
  • Det ser ud til at det her først og fremmest handler om USA vs Asien (Kina). Europa bliver ikke ramt af den ståltold, som Trump varslede for nu et par uger siden.
  • De amerikanske 10 årige renter faldt til 2,8 %, og renterisikoen er skubbet i baggrunden
  • Med til at trække indeksene ned og øge usikkerheden har givetvis også været den megen negativ omtale af Facebook. De seneste dage er aktien faldet med 11 % og udover de specifikke ting om Facebooks indblanding i eller uskyldighed over udfordringerne hos Cambridge Analytica, er der givetvis også en del investorer, som frygter at blive FANG(et) (Facebook, Amazon, Google, Netflix) med en større portion af de aktier, som de seneste år har forgyldt investorerne, men som kan være nogen af dem som kan stå for skud, hvis aktierne for alvor skal til at køre ned

Asien hårdere ramt end Europa

Det er ikke tilfældigt, at Asien bliver ramt hårdt. Trump har med sin ståltold og sine forøgede andre toldsatser og fritagelsen for Europa fra netop stål tilkendegivet, at det handler om USA vs først og fremmest Kina. Det er det som investorerne reagerer mest på, og derfor falder aktierne mere og mest her

…men Danmark går ikke fri

Selv om Europa angiveligt bliver ramt mindre end Asien, Kina, er Danmark og de danske aktier i højrisikozonen og vil åbne med større kurstab fra morgenstunden. Et godt stykke over 50 % af det danske BNP stammer fra samhandel med omverden, og hvis der kommer frygt for markant mindre samhandel, vil de udenlandske investorer sælge ud af danske aktier i forventning om lavere indtjeningsforventninger.

Næppe starten til meget stor nedtur

Det er næppe starten til en meget stor nedtur, men investorer vil de kommende dage kigge meget på retorik og handling fra USA og Kina. Rentenervøsiteten er blevet skubbet i baggrunden, mens Toldinspektør Trump står ved roret og er den umiddelbart største fare. Det er længe siden vi har set tweet fra ham som handler om at de amerikanske aktier har sat nye højeste niveauer, og det kan komme til at vare et stykke tid før det sker igen. Risikoen for en meget stor og omsiggribende handelskrig er dog, alt i alt, mindre.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *