Teva: Kåre Schultz fjerner refinansieringsrisikoen

Der er ikke så mange, om nogen, som i tilstrækkelig omfang har fokuseret på at Teva ved sidste uges udstedelse af obligationer og samtidig meddelelse om indfrielse af allerede eksisterende ditto, har fjernet den kortsigtede refinansieringsrisiko. Næste fokuspunkt bliver 1. kvartalsresultatet i maj samt lanceringer af allerede godkendte produkter.

Succesfuldt obligationssalg

I sidste uge solgte Teva obligationer for USD 4,5 mia. Oprindelig var det planen, at obligationssalget blot skulle være på 3,5 mia. USD, men på grund af en god underliggende efterspørgsel og salg til en fornuftig refinansieringsrente, blev udbuddet forøget.

Obligationspenge bruges til indfrielse

Teva skal bruge de mange penge til at indfri gæld, som forfalder de kommende kvartaler. Ud over provenuet på 4,5 mia. USD bruger Teva 0,5 mia. USD fra kassebeholdningen og det frie cash flow som de stadig genererer en hel del af, til at indfri i alt 5 mia. USD.

Kortsigtet refinansieringsrisiko elimineret

Investorerne har ikke i større omfang reageret på udstedelsen. Det kan skyldes, at de havde forventet en succesfuld udstedelse, eller at de har været mere og mest optaget af Donald Trumps nyhedsflow andre steder. Uanset hvad der måtte være årsagen, er det entydigt en god nyhed.

Forsigtig 2018 guidance

Teva har endnu ikke annonceret, hvornår de vil aflægge deres 1. kvartalsregnskab. Hvis det sker nogenlunde på samme tidspunkt som sidste år, vil det være i den første halvdel af maj. I forbindelse med helårsregnskabet for 2017, guidede Teva og Kåre Schultz meget forsigtigt og skuffede investorerne med en forudsigelse om at indtjeningen vil ligge mellem 2,25 og 2,5 USD. Konsensus dengang var 2,91.

Kvartalsregnskab markerer indtjeningsbund

Første kvartalsregnskabet vil sandsynligvis markere en indtjeningsbund. Kombinationen af et fortsat stigende konkurrentpres på deres sklerosemiddel Copaxone efter patentudløb, omkostningsbesparelser som langsomt men sikkert slår igennem og 3 nye produktlanceringer af egne lægemidler i den senere del af 2018, gør det realistisk, at 1. kvartal bliver det ringest i indtjeningsmæssig forstand i 2018. Investorerne vil ikke kun kigge i regnskabet efter tallene, men også i udviklingen i guidance for resten af året for at se om Teva er ”on-track”.

Indtjeningsfordobling i 2020

Teva har succesfuldt fået elimineret den kortsigtede refinansieringsrisiko. Forude venter, at omkostningsprogrammet skal levere minimum 3 mia. USD i årlige besparelser, samtidig med at Teva og Kåre Schultz skal lancere 3 egne produkter, som skal bringe forholdet mellem egne og generiske produkter tæt på 50 %. Når det sker, vil indtjeningen være omtrent fordoblet fra 2018 guidance og risikoen elimineret. Det sker dog ikke i 2018, men kunne meget vel være tilfældet om 2 år i starten af 2020.

 

 

 

 

2 responses to “Teva: Kåre Schultz fjerner refinansieringsrisikoen

  1. Kåre Schultz er uden tvivl en dygtig forretningsmand og det vil uden tvivl komme Teva forretningen tilgode. Den store uro på verdens marked og doller kursen vil hen af vejen også vise sine spor og samlet set, vil vi på sigt se et stærkt Teva. Klart Kåre skal vise, der sker noget positivt og bare forventningerne til han’s person, gør at mange afventer. Men ro’ på, det sker når tiden er rigtig og Hr. Schultz har nok allerede en fornuftig plan, som vil vise, at det ikke var for sjov familien måtte trække teltpælene i Danmark op. Jeg tror på, at vi på sigt vil se positivitet og en fremgang der viser sit værd i forhold til både Teva’s størrelse og position på marked. Men om det allerede sker i 2020, må tiden vise !

  2. Helt enig, man må have respekt for Kåre Schultz’s arbejde som forretningsmand. Det er så fedt med danske ledere i internationale selskaber, da det virkelig er med til at inspirere i dansk erhvervsliv.

    Og arbejdet med at nedsætte risikoen vil helt sikkert have en positiv indvirkning på Teva. Spørgsmålet er hvor meget det kommer til at påvirke kursen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *