Aktier/italiensk valg: Ikke en 5 stjernet økonomisk løsning

Det italienske valg magede det således ifølge de første optællinger, at koalitionen mellem Liga Nord og Silvio Berlusconi ligger en anelse foran ”5 stjerner”. Derfor er der lagt op til at den næste italienske ministerpræsident skal findes i endnu et politisk kludetæppe. I weekenden har det tyske SPD samtidig sagt ja til at indgå i et nyt politisk fornuftsægteskab med CDU. Den samlede effekt på de finansielle markeder af den italiensk/tysk politiske udvikling er beskeden, hvorimod Trump tager hovedrollen. Her er investeringsperspektivet, som leder frem til den konklusion:

  • Italien har siden 2. verdenskrig haft 64 og nu på vej til 65 forskellige regeringer. Kontinuitet er en ukendt størrelse i italiensk politik.
  • Italiensk politik handler om underholdning, farcer og retorik, men ikke om at få ændret på det økonomisk uholdbare. Investorernes forventninger til, at der fra politisk hold kommer en løsning, som viser sig at kunne understøtte økonomien er meget lille. Investorerne bliver med andre ord ikke engang skuffede, hvis konklusionen på endnu et valg er ”stor ståhej for absolut ingenting”.
  • Ingen italiensk regering har i nyere tid for alvor turde tage hul på at skabe reformer, som kan sikre en langtidsholdbar økonomi.
  • Hverken Forza Italia, Liga Nord eller ”5 stjerner” agter at forsøge et ”Italexit” hverken fra EU eller EUR. Det er derfor ikke fra den kant en eventuel økonomisk usikkerhed kommer.
  • ”5 stjerner” har på forhånd sagt, at de ikke ønsker at indgå i en koalition, men i politik har man ikke sjældent en holdning til man får en ny.
  • Italien er verdens 3. største udsteder af statsobligationer i absolutte tal. Det er kombinationen af en stor og samtidig ekstremt gældsat økonomi, som gør Italien til storforbruger af italienske statsobligationer. Gælden er på ca. 120 % af BNP og uden en kraftindsats og 10 år med økonomisk smerte, forbliver støvlelandet et billede på finanskrisen 10 år senere.
  • De tyske socialdemokrater har i weekenden givet deres opbakning til at gå i en fornyet regering med CDU. Selv om der til det sidste har været tvivl om det nu også ville ske, har investorerne ikke tillagt det en større sandsynlighed, at Merkel ikke skulle fortsætte sammen med SPD. Der har hverken været større rente- eller valutabevægelser som konsekvens af de meget langtrukne forhandlinger. På den anden side vil en ny CDU/SPD regeringer næppe komme med mange flere og nye reformer, men kunne måske snarere tænkes at gå den anden vej.

Skurken Trump og biroller til Merkel og Berlusconi

De europæiske markeder vil mandag åbne op med blandede aktiefølelser og kurstømmerænd. Det skyldes i mindre omfang valget i Italien og kun i meget lille omfang SPDs ja til fornuftsægteskabet med CDU. I stedet vil investorerne holde øje med hvordan fejden mellem mere/mindre frihandel og Trump mod resten af verden vil udvikle sig. Trump spiller hovedrollen som skurk og i mindre biroller ses Merkel og italiensk politik, når scenen skal sættes på de finansielle markeder. Italiensk økonomi er mere cirkus og retorik end politik, og genvalget af Merkel var ventet på et eller andet tidspunkt. Hvad Trump kan finde på og hvordan Kina/Europa vil reagere herpå, er de store ubekendte. De amerikanske markeder undgik fredag den større nedtur, som det så ud til, da Europa gik aktienervøst på weekend fredag eftermiddag. Vi er igen kommet ind i en mere usikker finansiel tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *