Lauritz.com: Stor ståhej for småpenge

For 17 måneder siden blev Lauritz.com børsnoteret med en prismærkat på 610 mio. SEK. I dag er der 95/610 dele tilbage, svarende til en smertelig aktienedtur på 84/100 dele. Forude venter et auktionsmarked som stadig vokser, en indtjening som er for lav og en obligationsgæld, som der senest om 16 måneder skal være fundet en god løsning på. Uanset hvad der kommer til at ske, vil jeg konkludere, at Lauritz.com ikke var børsklar dengang.

Et stærkt varemærke

Der kan være forskel på et kendt eller et stærkt varemærke. Man behøver ikke være kendt for det gode og ”rigtige” for at være rigtig kendt. Lauritz.com er kendt og jeg vil tillade mig at hævde, at indenfor det som lauritz.com gør, har de et stærkt varemærke. Desværre er det ikke noget som de investorer, som købte aktier i forbindelse med børsnoteringen i sommeren 2016 har nydt godt af.

Stor ståhej for småpenge

84 % kursnedtur lyder og er dramatisk, men det er værd at have proportionerne med. Private investorer ejede og ejer kun ca. 8 % af Lauritz.com. På introduktionstidspunktet betød det en samlet økonomisk privat risiko på 48,8 mio. SEK., som efter kursfaldet er blevet decimeret til 7,8 mio. svarende til en mindre værdi på 41 mio. SEK. Resten af tabet er båret af de langsigtede investorer. Den økonomiske smerte kan være stor for den enkelte, som har købt for mange aktier på det forkerte tidspunkt. Alt i alt er det dog fair at sige, at sjældent har en 41 mio. SEK nedtur fået så disproportional omtale og bevågenhed. Stor ståhej for 41 mio. og så endda SEK, hvor danskerne får 25 % rabat valutaomregnet.

Mislykket privat overgang

Overgangen fra privat til offentlig eje har været en for svær hurdle. Det er ganske enkelt noget andet og meget mere hele tiden at skulle vise offentligheden, hvad man udretter økonomisk. Langt fra alle lykkedes med den form for offentlig opmærksomhed. Det er ingen skam at fejle, bare man i tide erkender det, og ændrer på det, og det er nok her en meget stor del af nedtursmiseren ligger. Denial.

De mange krumspring

En række krumspring har været forsøgt, men lige lidt har det hjulpet. Auktionsmarkedet vokser, men uden at Lauritz.com har kunne ride med på den bølge og udvikling. Tværtimod er antallet af auktioner skrumpet, og det kan ses på omsætning- og bruttomarginal.

Mine betragtninger handler ikke om forløbet om køb og salg af ejendommen i Rovsinggade; om den skrantende økonomi hos partnerne; om obligationslånet med de stadig mere snærende økonomiske betingelser; om den hyppige personalerokade, hvor personer med de ”helt rigtige egenskaber” bliver fyret få måneder senere, fordi de heller ikke viste sig at være løsningen; osv.

Børsnoteret men ikke børsklar

Mit indlæg handler om at være forandringsberedt. At man skal gøre det som man ikke kun er god, men den bedste til og overlade det andet til andre kapable personer. Sammenblanding af ting og interesser skaber governance problemer, og det har sikkert været medvirkende til at Lauritz.com ikke blev en børssucces men en økonomisk fiasko.

Investorerne var klar til at tage imod Lauritz.com, men Lauritz.com var desværre ikke klar til livet som børsnoteret selskab.

 

Anm: Jeg ejer ikke aktier i Lauritz.com

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *