TDC: Pres på ledelse og bestyrelse – hvem ringer først til hvem?

En samling danske pensionskasser og australske Macquarie har angiveligt afgivet et bud på TDC, som indebærer en budpræmie på mere end 30 % over den aktuelle pris. TDC bekræfter det indikative bud (som angiveligt ligger på først 47 og senere øget til 48,- per aktie). TDC afviser tilbuddet. Det øger presset på bestyrelse og ledelse for at øge og vækste aktiekursen:

TDC har befundet sig i et økonomisk dødvande i en række år. Her er deres dilemma:

  • Der hersker fortsat en meget høj priskonkurrence i Danmark, der gør det svært at tjene penge på mobiltelefoni eller at tjene det som teleselskaber tjener andre steder. ARPU er i Danmark markant lavere end eksempelvis andre nordiske eller europæiske lande.
  • Der findes 4 netværksoperatører i Danmark og EU kommissær Margrethe Vestager gjorde det klart i forbindelse med Telia og Telenors planer om at slå sig sammen, at det ikke vil være muligt at gøre 4 til 3 for at høste synergier og skrue priserne op. Dermed er synergivejen ufarbar ad den vej.
  • TDC har søgt opkøb i andre nordiske lande, herunder Norge. TDCs udfordring har været, at indtjeningsevnen har været for lav og gælden for høj. TDC har befundet sig i en finansiel skruetvinge uden mulighed for at bevæge sig ret meget og frit.
  • Også indenfor TV løsninger har indtjeningen været lav, og TDC sidder på den mindst lukrative del af værdikæden som transportør.
  • Seneste har TDC købt MTG Nordic i et forsøg på at tilføre mere indholdsværdi og i erkendelse af, at alene som transportør af ydelser, er det svært at tjene tilstrækkeligt med penge langsigtet uden muligheder for at høste synergier og uden udsigt til markante indtjeningsfremgange.

Hvad vil pensionskasserne?

Det er svært at vide hvad det er pensionskasserne mener at kunne gøre bedre end den nuværende ledelse. Forhindringerne er de samme og henvendelsen kan kun tolkes på 2 måder:

  • Pensionskasserne er tålmodige og mener den danske teleudmattelseskrig er ved at nå vejs ende. Det vil betyde, at priserne inden længe vil stige uden at omkostningerne stiger tilsvarende. Det er dog mindre sandsynligt.
  • Pensionskasserne mener ledelse og bestyrelse har forsømt at forløse potentialet i TDC og vil udskifte dem. Det lyder alt i alt mere sandsynligt.

Wall Street Journal modellen

For mere end 10 år siden forsøgte amerikanske kapitalfonde at overtage TDC. I første omgang lykkedes det end ikke at komme i kontakt med TDC og få ledelse og bestyrelse til at dele informationer om buddet med investorerne. Byderne brugte dengang læk til Wall Street Journal til at sprede rygtet og til sidst få ledelsen til at bekende kulør. Måske var det det samme som skete tirsdag, da informationerne om buddet nåede mediernes ”breaking news” agenda og TDC efterfølgende kommenterede lidt på forløbet i en meddelelse til Nasdaq?

Presset ledelse og bestyrelse efter 5 års afkasttørke

Blækket er knapt tørt på aftalen med MTG Nordic, før pensionskasserne har forfattet et indikativt bud. Uanset hvad udfaldet bliver (tilbuddet afvist i første omgang), kan det næppe undgås at ledelse/bestyrelse kommer under pres for at demonstrere, at de ved egen kraft ikke kun kan matche men overgå buddet selv indenfor en kortere periode på 1-2 år. Investorerne er sultne efter at få et bedre afkast end hvad der har været tilfældet de seneste 5 år, hvor kursen er faldet med 5 % og det eneste afkast har været det reducerede udbyttet.

Resultat er kortsigtet, at aktien stiger under alle omstændigheder.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *