Aktienedtur: Naturlig korrektion men ikke stor nedtur

Jo længere det varede før korrektionen kom, desto kraftigere er nedturen kortsigtet blevet. Styrtdykkende amerikanske aktieindeks mandag, hvor S&P 500 faldt med 4,1 %, Dow Jones 4,6 % og Nasdaq 3,74 % gør livet surt for investorerne. Der er en række årsager til at korrektion kommer og at den kommer kortsigtet med så voldsom kraft som tilfældet er. Her er reaktioner, tal og perspektiveringer:

 • Der har ikke for alvor været en større nedtur eller korrektion siden Donald Trump blev valgt i november 2016.
 • De amerikanske aktier har været på en lang optur de seneste kvartaler.
 • Forud for sidste uges ”prøve” på skælvende aktiemarkeder var den største endags fald i S&P 500 på under 1 % de seneste 6 måneder.
 • S&P 500 er faldet med 7,89 % siden 26. januar; altså på lidt under 2 uger
 • Efter den amerikanske nedsmeltning er nedturen fortsat til Asien her til morgen med fald som er mindst på niveau med den amerikanske nedtur.
 • Investorerne søger ly i USD og ikke mindst i obligationer. Renten på den 10 årige amerikanske statsobligation er faldet med 15 basispoint fra 2,84 til 2,69. Netop rentebevægelsen var den faktor som satte aktietoget i bevægelse nedad, da renterne steg op imod 3,00 %.

Der er ikke mindst 3 grunde til at det er en korrektion og ikke begyndelsen til en større nedtur

 1. Opture uden korrektioner undervejs er sjældne, og det er altid kun et spørgsmål om tid, før der kommer en nedtur mens aktierne stiger markant. Korrektioner kommer altid ubelejligt; også denne gang.
 2. Renterne er på vej op og mange sidder og kigger på ”3 %” i de amerikanske 10 årige renter, som skillelinjen mellem et fortsat aktiestimulerende renteniveau eller ej. Det er dog ikke automatisk lig med nedtur, hvis 3 % renteniveauet bliver nået og kortvarigt overgået.
 3. Den amerikanske regnskabssæson er lidt over halvvejs. Den gennemsnitlige indtjeningsvækst er på 13,4 % år i forhold til 4. kvartal 2016. Hvis tendensen holder (og det er der mere end blot en god sandsynlighed for), vil det være den næstbedste regnskabssæson de seneste 5 år. Der er udsigt til at 2018 vil blive drevet af generel god makroøkonomisk vækst og i tillæg giver den amerikanske skattereform yderligere medvind på bundlinjen. Hvis aktierne skal ned nu vil det bl.a. forudsætte, at renten stiger yderligere eller at investorerne nu indstiller sig på, at 2018 bliver det sidste gode indtjeningsår. Det taler mest af alt for, at den usikkerhed vi ser nu mere har karakter af korrektion end begyndelsen til en meget stor nedtur.

Brug nedturen konstruktivt

Forsøg at bruge usikkerheden fornuftigt:

 • Har du for mange aktier?
 • Har du de aktier som svarer til din risikoprofil?
 • Har du for mange aktier som påvirkes af de samme faktorer?
 • Er din beholdning af aktier lagt an på, at aktier fortsat de kommende år vil stige ligeså meget som tilfældet har været de seneste 5 år, så er der en stor risiko for at du har for mange aktier og for høj risiko.
 • Er du for USD følsom og kan din portefølje klare rentesyretesten? Siden finanskrisen er aktierne ikke mindst steget på grund af faldende renter. Når renterne vil stige, vil der være en betydelig risiko for ikke kun at stigningstakten aftager, men også at afkast bliver lavere og der kommer flere og større udsving. Er dine aktier forberedt på det?

 

 

 

2 responses to “Aktienedtur: Naturlig korrektion men ikke stor nedtur

  1. *leder efter thumb-down*
   Du havde selv set dagens fald på forhånd, og kunne have rådgivet omkring det? Artiklens indhold opfordrer bare til lidt porteføje-hygiejne, som næppe kan skade nogen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *