Aktier: USD nedtur spiller en dansk 2018 guidance rolle

Det seneste år har USD været på en mere end 15 % nedtur. En USD kan nu fås for under 6,- og man skal betale tæt på 1,25 USD for hver EUR. På samme måde som opturen glædede danske og europæiske selskaber med en overvægt af USD indtægter og samtidige udgifter i EUR eller danske kroner, vil nedturen nu kunne mærkes hos selskaberne. Her er i oversigt nogen af de selskaber som kan blive påvirket  negativt og andre, som får mest glæde af en svækket USD (alle antagelser som alt andet lige og uden indregning af korttids hedgingmuligheder):

Øv for en USD nedtur – Lundbeck med størst eksponering

  1. Lundbeck er nok det af de største danske selskaber, som har den største USD eksponering. Ca. 2/3 af omsætningen sker i USD og ca. 80 % af omsætningen sker alt i alt i USD og USD relaterede valutaer. Lundbeck har samtidig ingen USD baseret produktion.
  2. Novo Nordisk har mere end 50 % af sin omsætning i USA. Da Novo Nordisk samtidig har en del lokal produktion, er den samlede USD følsomhed mindre og også noget mindre end Lundbecks, men USD nedtur vil kunne mærkes.
  3. Novozymes har ligeledes en pæn USD eksponering
  4. Coloplast har 2 meget vigtige faktureringsvalutaer som har været på en rutschetur igennem nogen tid: USD og GBP. GBP har været i en stabiliserende fase den seneste måned og er senest steget en del. USD nedtur vil blive et tema.
  5. USD nedturen kan også mærkes hos Pandora. Spørgsmålet er hvor konservativt Pandora melder sin guidance ud for 2018 i relation til den nedtur som USD har haft?
  6. For Vestas kommer USD faldet også på det forkerte tidspunkt. Prisen på vindmøller og megawatt er under pres, og et USD fald kan ikke undgås at påvirke 2018 guidance.

IC Group og SAS glæder sig over USD nedtur

  1. IC Group har USD/Hong kong Dollar (som følger USD i et vist omfang) som vigtigste indkøbsvalutaer. Et 15 % fald kommer som en kærkommen valutahåndsrækning for selskabet som har haft svært ved at få indtjeningen op i gear og som aktuelt kæmper med en EBIT margin som med ca. 5 % er det halve af ambitionerne. Et USD/HKD fald kommer belejligt. Omsætningen kommer hovedsageligt fra Skandinavien.
  2. SAS kan isoleret set glæde sig over USD faldet. SAS står overfor indkøb af fly som afregnes i USD og samtidig har SAS leasing udgifter til den del af sin flyflåde de ikke ejer, som afregnes i USD. Bagsiden af medaljen er at en svækket USD har medført mere end en fordobling af olieprisen. Isoleret set er en USD svækkelse dog positivt for SAS.

 

Anm: Jeg ejer selv aktier i Novo Nordisk og IC group

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *