Amerikansk nedlukning er politisk show case uden økonomisk effekt

I fredags lukkede den amerikanske økonomi ned. Ikke i den forstand, at der ikke længere foregår noget i USA, men uden en budgetaftale for det kommende år (på samme måde som hvis Danmark ikke havde en finanslov), har man lovformeligt ikke ret til bl.a. at udbetale løn til offentligt ansatte, og derfor bliver økonomien ”lukket ned”. Det lyder dramatisk og kan måske også være og blive det, men investorerne tager det ganske roligt og det er der både gode grunde til og det er også det eneste rigtige:

  • Det er ikke første gang der lukkes ned. Siden 1980 har der været ”lukket ned” i alt 8 gange inklusive 2018.
  • Nedlukningerne har som oftest kun varet en enkelt eller få dage. Den hidtil længste nedlukning var i 2013 og den varede 16 dage
  • Nødvendige forhold såsom politi er undtaget
  • Økonomien kan på helt kort sigt lide et vækstmæssigt tilbageslag, som dog meget hurtigt bliver indhentet igen. Der er således ingen længerevarende effekt af en kortere nedlukning.

Investorer ignorerer politisk armlægning

Investorerne bekymrer sig mindre eller slet ikke om nedlukningen. I fredags blev der sat nye amerikanske indeksrekorder på trods af truslen om nedlukning, som efterfølgende blev til virkelighed. En nedlukning kan få markante konsekvenser, hvis den varer i længere tid. Investorerne ved dog godt, at det selv i tilspidsede perioder, som eksempelvis 2013, kun har en mindre økonomisk og kortsigtet indflydelse. Det handler først og fremmest om at markere politiske særstandpunkter. Derfor har det ingen væsentlig effekt på de finansielle markeder.

 

 

2 responses to “Amerikansk nedlukning er politisk show case uden økonomisk effekt

  1. …meeen havde man nået en aftale og dermed ikke en nedlukning, så havde det haft en betydning…..læs: så havde aktierne ligget højere……
    Og det er vel der den er uagtet hvilken hændelse……markederne kan ikke læse risiko da “alt” ikke har betydning for nuværende indtil LIGE PLUDSELIG…..

  2. meeeen var man nået til en løsning i USA og dermed ikke en nedlukning, så havde markederne reageret positivt på dette.
    Det viser jo netop, at INTET har effekt på markederne i negativ retning og det i sig selv skal man være opmærksom på for pludselig kommer der noget ind fra sidelinien, som igen kan lære investorer om, at risiko ikke er død….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *