Aktier: USD og amerikansk skattereform afgør USA vs Europa aktiedysten

På årets første handelsdag var der gedigen amerikansk aktiemedvind, men samtidig også ditto europæisk modvind på aktiemarkederne. Det er ikke kun USD faldet som gjorde udslaget og gav en amerikansk aktieføring over Europa. Her er investeringsperspektivet:

  • Hen over julen svækkedes USD med 1,5 % og faldet er fortsat i starten af det det nye år
  • Inspireret af den gode udvikling i 2017, hvor S&P 500 steg med mere end 17 %, har mange investorer flyttet aktiepenge fra Europa til USA i forventning om at USA igen vil outperforme Europa. Det er ikke mindst disse flow of funds, som gør en forskel
  • Forventningerne til hvad Trumps skattereform kan gøre for den amerikanske efter skat bundlinje er store. Analytikere har estimeret, at skattelettelserne vil give en vækst i indtjeningen på 6-10 %. Det vil først og fremmest komme de ”rene” amerikanske selskaber til gode.

Overdreven rentepessimisme i Europa

Over de seneste uger har der bredt sig en forventning om, at ECB måske kommer til at ændre sine rentesatser tidligere end hvad der for blot nogle måneder siden var den generelle opfattelse. Det er efter min mening forkert. Der kommer ikke nogen rentestigning i Europa de kommende 12 måneder.

Det mest sandsynlige er, at ECB stopper med sit obligationsopkøb i slutningen af 2018 og herefter vil der går mellem 6-12 måneder før den første europæiske renteforhøjelse kommer. Det handler ikke så meget om vækst, men først og fremmest om inflation og inflationsforventningerne. Den seneste udmelding fra ECB er, at de først i 2020 har en ide om at inflationsmålsætningen nærmer sig de ønskede 2 %, og det er ikke mindst det som pengepolitikken indstilles på og efter.

Dansk aktiestigning kræver USD stabilisering

 De europæiske aktier startede aktieåret i mol. Selv om udviklingen i Danmark var lidt bedre, var det overvejende på grund af en kraftanstrengelse fra Vestas og Genmab, at de danske startede året i et indeksplus. Årsagen var klar: Svækkelsen af USD gør ondt og en yderligere svækkelse vil kunne have en negativ indflydelse på indtjeningsforventningerne for 2018.

Flow of funds, USD og skattereform

Investorerne gør klogt i at holde øje med USD udvikling og ”flow of funds” for at afkode i hvor stort omfang frygt for fortsat USD svækkelse og skattereformens amerikanske indflydelse på indtjeningsudviklingen får den globale investorer til at foretrække amerikanske aktier frem for europæiske og i givet fald hvor længe?

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *