2018: Større udsving, lidt mindre afkast og Bitcoin i omtaletop

Vi er på vej ud af 2017 og ind i 2018. Her er 10 ting, som jeg mener er mere end blot investeringsfugle på taget:

  • 2017 blev det sidste ”rigtig gode aktieår” i denne cyklus. Globale aktier giver i 2018 et afkast på 5-7 %. Op til 10 % for en global dansk krone investor som følge af den forventede stigning i USD. På den ene side er det mindre end hvad der har været tilfældet de seneste år. På den anden side er det markant bedre end de negative afkast i obligationer, som er den naturlige konsekvens af FEDs rentestigninger og fald i de længere løbende obligationer.
  • USD får et comeback og rammer på et tidspunkt 6,75 DKK i forhold til danske kroner. En stigende USD glæder aktieinvestorerne og øger afkastet.
  • Den amerikanske centralbank, FED hæver sin rente 3 gange i 2018. Den 10 årige amerikanske rente stiger til tæt på 3 %.
  • Brexit er stadig en udfordring fra briterne, men finansielt tog det britiske pund allerede afsked med disse udfordringer i 2017. GBP når på et tidspunkt 9,00 i forhold til danske kroner. Det er gode nyheder for dansk eksport.
  • Let stigende amerikanske renter giver medvind til bank- og medicinalaktier.
  • I 2018 kommer der mindst én 5 % aktiekorrektion
  • Novo Nordisk har haft et bemærkelsesværdigt come back i 2017. Det fortsætter i 2018 om end i mere afdæmpet tempo. I slutningen af 2018 vil investorerne igen spekulere i og på om Novo Nordisk i begyndelsen af 2019 hæver sine langsigtede indtjeningsforventninger fra 5 % årligt. Et gensyn med kurs 400, som Novo Nordisk aktien senest havde i slutningen af 2015, er muligt.
  • Coloplast gør comeback. Selskabet leverer på sin nye vækstplan, som bl.a. indeholder at tilkøbe vækst, som investorerne tror vil tilføre værdi.
  • Kåre Schultz bringer Teva tilbage på sporet. Investorerne oplever et ”Lundbeck deja-vu” og aktiekursen slutter året højere end 25 USD. Teva-around er en turn around realitet. Forudsætningen er at Kåre Schultz ikke bøjer sig for den utidige politiske indblanding og ikke forlader Teva.
  • 2018 bliver et vind eller forsvind år for Bavarian Nordic. Alt er muligt. På den ene side er prisen lav, hvis forskningen lykkes. På den anden side mangler Bavarian fortsat at lykkes med sit første produkt udenfor koppevaccine. Den 10. og sidste ”forudsigelse” har derfor mere karakter af et udfaldsrum og en art halvgardering. Enten er aktien over 275 eller under 175. I høj grad kun for risikotolerante investorer.

Bitcoin, tjah – alt er muligt. Det eneste som synes meget realistisk og næsten sikkert er, at det kan blive årets mest omtalte ”fænomen”.

 

Anm: Jeg ejer aktier i Novo Nordisk og Teva

One response to “2018: Større udsving, lidt mindre afkast og Bitcoin i omtaletop

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *