Genmab og Zealand Pharma nedtur: Partnerskaber har for- og bagside

Genmab har taget en gevaldig kursmæssig rutschetur ned de seneste måneder, men det er ikke det eneste danske biotekselskab, som har fået gevaldige kursklø. Zealand Pharma og Bavarian Nordic er gået samme vej. Fællesnævneren for alle 3 selskaber er lavere risikovillighed og negativt nyhedsflow, men også at partnerskaber har en for- og en bagside. Her er investeringsperspektivet og ”fællesnævneren” for nedturen i Genmab/Zealand Pharma:

 • Genmab og Zealand Pharma sælger ikke egne produkter. De sælger på nuværende tidspunkt overvejende ”indhold” til henholdsvis Janssen og Sanofi.
 • Partnerskabsaftaler kan være lukrative for biotekselskaber. Når gode forskningsmæssige resultater bliver opnået, forfalder der milepæle og efterfølgende licensbetalinger.
 • Biotekselskaber har kun fat i en meget lille del af den kontrollerbare værdikæde. De kan ikke kommentere på den underliggende udvikling og har ingen eller kun få muligheder for at påvirke forventningsdannelsen og salget.
 • Da Janssen meldte Darzalex salgsdata ud for 3. kvartal 2017, skabte det stor forvirring og usikkerhed, uden at Genmab havde mulighed for at kommentere herpå. Senere skabte udtalelser om Darzalex forventningerne for 2018 usikkerhed.
 • Zealand Pharma har været igennem den samme licens trædemølle. Salget af Soliqua hos Sanofi, kan de ikke hverken gøre så meget ved og heller ikke kommentere andet end fakta på.
 • Aktien er styrtet i havet og faldet med 30 % siden licenstallene for Soliqua i 3. kvartal var under det forventede.

Parnerskaber med for- og bagside

Der er ikke nogen tvivl om at både Genmab og Zealand Pharma helst havde undgået de markante aktienedture. Når man ikke markedsfører egne produkter, men er afhængig af licensaftaler, er man en lille del af en meget stor maskine. Risikoen er at man bliver glemt og klemt. Det er ikke mindst det som er sket for Genmab og i høj grad for Zealand Pharma. Det er sikkert ikke mindst derfor, at netop Zealand Pharma har meldt ud, at de i fremtiden i større og størst muligt omfang vil forsøge selv at køre fase 3 forsøg uden partnerskabsaftaler.

2 responses to “Genmab og Zealand Pharma nedtur: Partnerskaber har for- og bagside

 1. Er Genmap aktionær. Men er dybt skuffet over den manglende professionalitet i håndteringen af kommunikation af deres CFO. Det er amatør agtigt og kluntet, som der er blevet ageret og det har kosten aktionærerne penge og skabt en situation, som slet ikke var nødvendig.

  1. Hej Klaus

   Det er svært at være uenig i, at det kunne og burde være gjort bedre, uanset partnerskabsbindinger

   Hilsen
   Per

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *