Fra C20 til C25: Et benchmark krydser sit spor

Med virkning fra den 18. december ændrer Nasdaq OMX i sit danske benchmarkindeks. Der bliver 25 i stedet for 20 medlemmer og på en måde kan man sige det danske benchmarkindeks krydser sit spor. Her er investeringsperspektivet:

  • I 1989 fik KFX sin debut med 25 selskaber
  • I 1992 blev antallet af selskaber reduceret fra 25 til 20.
  • I 2012 fik vi også et indeks (C20cap), hvor en enkelt aktie ikke fik lov til at fylde og dominere for meget (Novo Nordisk).
  • Over tid er benchmark indeksmæssigt relativ stabile på den måde, at hovedingredienserne, de største selskaber, udgør 90 % eller mere. Det er marginalselskaberne, de 10 %, der ”rokerer”. Ind- og udskiftninger betyder derfor mindre over tid for investorerne, fordi det er vægte som er afgørende. Rygraden i indekset er relativ konstant, mens vægtene varierer.
  • For det enkelte selskab gør det en forskel om de er ”inde” eller ”ude” og indlemmelse eller det modsatte kan spille en rolle. Denne rolle er dog meget mindre end tidligere. Verdens investorer og analytikere er ”online 24/7” og derfor sker tilpasninger til fremtiden løbende og ikke på den sidste dag.
  • De selskaber som kommer ind i et indeks, gør det ofte fordi de har haft en god udvikling. Det har investorerne set og bemærket undervejs. Kausaliteten er altså god udvikling = indlemmelse og IKKE omvendt (indlemmelse = god udvikling). En indlemmelse kan være et indeksmæssigt skulderklap og det synlige bevis på investorernes påskønnelse.
  • Overgangen fra 20 til 25 selskaber sker naturligt på grund af de store aktiekursstigninger, som vi har set de seneste år og forvandlet en række small- til mid-cap og en række mid-cap til large-cap selskaber.

Evolution men ikke revolution

Hvert halvår sker der en revision af indekssammensætningen, og investorerne ved allerede nu, at der i første halvår 2018 vil ske en ny tilpasning, når et af de nye medlemmer som kommer ind nu, Nets, højest sandsynligt vil blive afnoteret efter Hellman og Friedmanns køb.

Udviklingen fra 20 til 25 er en naturlig konsekvens af de seneste årsaktieoptur og ikke mindst at der er kommet langt flere mid/large cap selskaber. En ændret indekssammensætning er dog, alt i alt, ikke noget som kommer til at revolutionere aktiemarkedet, men er et naturligt billede på den danske aktieudvikling.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *