Er du også træt af ”det kan ske” udsagn?

Bitcoin kan fordoble eller halvere, aktier der kan stige eller falde, væksttal som kan overraske. Fællesnævneren for alle disse ”kan ske’er” er at investorer og andet godtfolk ikke kan bruge dem til ret meget om overhovedet noget. Hvorfor er de der så?

Om 1 måned bliver det 2018

Om 1 måned er 2017 forbi. Det er ikke en prognose, men derimod fakta. Det er ikke noget, som jeg tænker vil ske, ikke noget som kan ske, men noget som med sikkerhed vil indtræffe. Du kan sætte kryds i kalenderen og planlægge derefter.

Hvad vil der ske i 2018?

Der er mange forudsigelser om hvad der kan komme til at ske i 2018. Fælles for næsten dem alle er at det er uendelig svært at forudse eller vide, hvordan året kommer til at forløbe. Hver gang nogen har prøvet at se fremad, har der som oftest været færre snarere end flere af forudsigelserne som er blevet opfyldt.

Kan ske og clickbait

Det er sådan set fair nok. For bud er jo kun bud på muligheder, men ikke sandheder, og jeg synes dem som byder ind med ting som måske/måske ikke indtræffer i det kommende år er med i kampen. Hvis det vel at mærke sker på et kvalificeret grundlag, som ikke udelukkende eller overvejende er lavet med henblik på at polarisere verden og skabe størst mulig opmærksomhed. Clickbait!

Tag stilling og bliv belønnet

Mit fokus er det som er rundt om økonomi og ikke mindst investeringer. Investorer lytter spændt og andægtigt, når nogen profeterer fremtiden, og det er godt. Nogen som tør tage en chance og stille sig helt ud på vippen og tage stilling fortjener en påskønnelse. Tage stilling.

Det er derimod ikke at tage stilling. Ikke at hjælpe og vejlede, hvis man pakker ting som ”kan ske” ind i en myriade af fraskrivelser og forudsætninger.

Sæson for vidtløftige ”forudsigelser”

Aktier kan falde med 50 % eller kan stige med 50 %. Bitcoin kan tidoble eller falde med 90 %. Investorer bør bede dem som kommer med disse udtalelser om at blive noget mere specifikke. Bede dem om at tage stilling. Er udtalelsen primært skabt på et ønske om at få medietid eller er det noget som afsenderen af budskabet tror så meget på, at vedkommende selv har handlet derefter. For ellers betyder det nok alt i alt mindre.

Jeg er træt af det som ”kan ske” og meget mere optaget af det som vil ske. Hjælp mig venligst med at rapportere tilbage til mig, hvis jeg forbryder mig mod ”kan/vil ske” udsagnet. Kan ske er uforpligtende og en gratis omgang. Vil ske er værd at belønne.

 

 

7 responses to “Er du også træt af ”det kan ske” udsagn?

 1. Når man investerer, er man nødt til at komme med et bud på, hvad der vil ske i fremtiden. Inden man investerer i en aktie, bør man analysere alle faktorer, der kan påvirke den fremtidige indtjening og tage stilling til, hvor meget nutidværdien af de forventede indtjeninger er og sammenligne dem med aktiekursen.

  Man er nødt til at erkende, at der altid vil være usikkerhed forbundet med, hvordan årsagssammenhænge udspiller sig og hvordan kendte faktorer vil påvirke en virksomheds indtjening. Men jo mere man analyserer og ved, jo mindre bliver risikoen.

  Det interessante ved aktieanalytikere og andre “eksperter” er ikke deres konklusion, men deres bidrag til dit samlede system af kausaliteter, som kan forøge din sandsynlighed for at ramme bedre end markedet. Jeg vil tværtimod sige, at alt for skråsikre analytikere bør man nok holde sig fra.

  1. Hej Claus

   Tak for dit bidrag. Jeg tror du rammer helt rigtig på den mindre del af “udfaldsrumsinvestorer”. Flertallet har dog brug for argumenter og handling mere end blot udsagn

   /Per

 2. Vi har præcis en artikel i Berlingske i dag, der omhandler det problem -“Shorternes pres på Vestas og Pandora letter – det åbner muligheder.

  De kommentarer kommer på et tidspunkt, hvor Vestas står i problemer til halsen pga. beat-skatten i USA, hvilket kan fastfryse derover, og det nævner journalisten slet ikke i artiklen. Det er sgu lidt for ringe!!

 3. Hvis kritikken af analytikerne går på, at deres forudsigelser ikke bygger på ordentlige analyser, der inddrager alle væsentlige faktorer, der kan påvirke indtjening og kursudvikling, er jeg helt enig.

  Men at de udtrykker usikkerhed ved at sige, at der “kan” ske dette eller hint, så synes jeg kritikken er forfejlet, fordi der altid vil være usikkerhed om forudsigelser om økonomien, kursudviklingen eller andre fænomener, der påvirkes af mange faktorer, hvoraf nogle ikke er kendte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *