Ringeste danske regnskabssæson i årevis. Novozymes/DSV i top. (For) mange kandidater til bundproppen

De største danske selskaber har aflagt deres 3. kvartalsregnskaber. Selv om der har været enkelte lyspunkter, har skuffende eller i forhold til prisfastsættelsen og de store stigninger i danske aktier forud for regnskaberne utilstrækkelige regnskaber betydet, at aktierne generelt er faldet. Her er investorperspektivet:

 • Den absolutte taber blandt de større selskaber var Vestas. Ikke på grund af en meget stor negativ indtjeningsafvigelse, men fordi de kommende måneder kan byde på en negativ nyhedsstrøm som følge af et stigende prispres. For uddybning se venligst: Har Vestas ramt sit Novo Nordisk moment?
 • FLS leverede et skuffende regnskab. Det skyldes ikke kun udviklingen i omsætning og indtjening, men også en generelt skuffende ordreindgang og ditto fremtidsudsigter for 2018.
 • Lundbeck blev kursmæssigt storstraffet et at have leveret den 8. ud af 8 opjusteringer de seneste 2 år. Alligevel faldt aktien med næsten 10 %, fordi investorerne antager, at de laveste frugter har været plukket. Lundbecks finansdirektør sagde det ganske klart, da han i et interview medgav, at Lundbeck under Kåre Schultz havde reduceret omkostningerne med 3 mia. uden at det havde haft nogen nævneværdig indflydelse på forretningen udover en bundlinje, som på lidt mere end 2 år er vokset fra 0 til 4,45 mia. i EBIT. For en uddybning se venligst: Lundbeck Lex Kåre: Ikke mere juice i det bolche
 • A.P. Møller Mærsk havde ikke kun en række ekstraordinær poster i regnskabet, som svækkede informationsværdien. Selv korrigeret herfor var regnskabet skuffende og aktierne faldt massivt.
 • Coloplast maskerede en nedjustering som en ”vi investerer i fremtiden”. En lavere EBIT margin og en ringere profitabilitet, var naturligvis ikke investorernes livret og aktien faldt tungt.
 • Jyske Bank leverede endnu engang en af sektorens laveste egenkapitalforrentninger og investorerne sagde tak på deres egen kursmåde.
 • Genmabs regnskab formildede ikke investorerne og aktien er nu faldet mere end 20 % siden Johnson & Johnson offentliggjorde salgstallene for Darzalex for 3. kvartalet. Genmab har sat hele årets kursstigning over styr og aktien er faldet med 3 % år til dato.
 • ISS og GN Store Nord skuffede lidt mens Pandoras regnskab ikke formåede at få overbevist investorerne om at fremtiden tegner gylden for selskabet.
 • Nordeas omkostninger for de kommende år skuffede investorerne og også her måtte investorerne lægge ryg til kursfald.

Novozymes, DSV og Chr. Hansen og Danske Bank gjorde det bedst

 • Novozymes var en af regnskabssæsonens vindere. Investorerne vekslede en positiv omsætnings- og indtjeningsprognose til en markant kursstigning og Novozymes synes at have fået vasket de seneste års skuffende udvikling væk.
 • DSV opjusterede og Chr. Hansen
 • Ørsted gjorde som forventet, men forholdet mellem prisfastsættelsen/fremtidsudsigterne fik Danske Bank til at nedjustere anbefalingen og aktien faldt tilbage.
 • Danske Bank leverede endnu en mindre opjustering. Aktiens udfordring er at prisfastsættelsen tager udgangspunkt i, at egenkapitalforretningen vil være på 13-15 % de kommende år. De gode nyheder er løbet i forvejen.

Kursklø til Zealand Pharma og NNIT

Udenfor C20 var der gedigne kursklø til Zealand Pharma og NNIT. I førstnævnte tilfælde var det skuffende royalty indtægter og udenlandske investores brandudsalg, som har sendt aktien ned med 25 % siden Sanofi  salgstal for Soliqua. NNIT fik en hård medfart og faldt massivt efter let skuffende tal og frygt for at Novo Nordisk ikke umiddelbart har til sinds at øge deres IT indkøb hos NNIT.

For mange utilstrækkelige regnskaber

Investorerne fik ikke indfriet deres forventninger til regnskaberne. Skuffende indtjening, omsætningsudvikling og/eller en meget høj prisfastsættelse var for stor en barriere. Det er vanskeligt at komme til anden konklusion end at det generelt har været en skuffende regnskabssæson. Når regnskaberne skuffer, er ikke mindst de udenlandske investorer hurtige til at trykke på salgsknappen. Aktiekursen spiller i den henseende en mindre rolle.

 

 

 

One response to “Ringeste danske regnskabssæson i årevis. Novozymes/DSV i top. (For) mange kandidater til bundproppen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *