Matas: Er Normal det nye normale?

Matas opdaterede sent tirsdag investorerne på forventningerne til indeværende år, og det var ikke opløftende læsning og alt andet end spændende information. Faldende omsætning, pres på indtjeningsmarginalen og omkostninger til at skifte direktør betyder at Matas nedjusterer forventninger til indtjeningen med ca. 100 mio. målt på EBITA. Det svarer til tæt på en 20 % indtjeningsreduktion, og det er til at tage at føle på. Her er rundt om tallene og lidt investorperspektiv:

  • Forventningerne til omsætningen nedjusteres fra en forventet vækst på 1-3 % til en tilbagegang på 0-2 %
  • EBITA forventes nu ikke længere at stige, men at falde fra sidste års niveau på 551 mio. til intervallet 440-470 mio. Det svarer i midtpunktet på forventningerne til en nedgang på ca. 100 mio. eller mere end 18 % nedgang, hvis man blot tager udgangspunkt i Matas ville være i stand til at holde sidste års tal. Deres forventninger lød på en ”stigning i forhold til sidste års tal” og derfor er en 20 % tilbagegang mere retvisende.
  • En driftsmæssig formildende omstændighed er, at Matas nu indregner udgifter til fyring af Terje List i årsforventningerne. Det kan måske udgøre 1/10 af nedjusteringen, anslået.
  • Matas forventer fortsat at udbetale 6,3 kr. per aktie i udbytte.

Er ”Normal” det nye normale?

Matas har de seneste år haft mere end svært ved at få væksten i gang, og indeværende år bliver ingen undtagelse. Lav eller negativ vækst og pres på indtjeningsmarginalerne fra internethandel og ikke mindst Normal og supermarkederne, udfordrer i høj grad Matas. Spørgsmålet er om den nye kæde, Normal er det nye normale, mens Matas var det mest normale i ”gamle dage”?

Udbytte bremser nedturen

Det er rimeligt at hævde og antage, at udgifterne til fyringen af Terje List ikke skal medregnes som en ”ordinær” omkostning. Det direkte afkast i form af et udbytte på forventet 6,3 kroner per aktie svarende til ca. 7 % formilder på den ene side investorerne. På den anden side er det klart en defensiv foranstaltning, som mere er med til at begrænse nedturen, end det for alvor er et finansielt styrketegn. At Matas er meget presset og har svært ved at få gang i væksten har dog været ganske synlig og tydelig, meget længe.

 

3 responses to “Matas: Er Normal det nye normale?

  1. Tja – de produkter Matas sælger er oftest “hundesyre” – bortset fra “de stribede”. For nylig købte jeg for min datter klar “toplak” til neglene. Hos Matas gav jeg 99,85 for en lille flacon, hos Normal 27,- . Min datter har afprøvet begge produkter. Der er ingen mærkbar forskel, samme rumindhold. Fremover bliver det Normal der får den handel ….. og sikkert også andet

    1. Ingen tvivl om, at Normal vinder på lavere (normal)priser uden at man skal vente på tilbud, fødselsdag, udsalg eller hvad de dyre butikker nu kalder deres markedstiltag.

      Ulempen med butikker som Normal er deres indretning, efter “Tiger”- eller IKEA-modellen, hvor kunderne tvinges rundt på snørklede ruter, for at blive eksponeret for så mange varer som muligt, at kunden (forhåbentlig) lægger mere i kurven end der stod på indkøbssedlen. Dertil ved man ikke altid om en given vare er i butikken, hvor den står, og om den kommer igen hvis den er udsolgt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *