Slidt kliche er stadig aktiernes trumfkort

Der er tegn på at aktierne igen er klatret op på et plateau, som i nogens øjne vil vise sig at være et globalt snarere end et lokalt maksimum. Jo mere og jo længere aktierne stiger, så større er risikoen for at opturen kan ende med et brag. Så længe der er flere grunde til fortsat optur end det modsatte, forbliver opturen (med bump) dog intakt. Måske er den bedste aktieallierede en slidt kliche, men ikke desto mindre stadig meget intakt, som har vist sig ekstremt langtidsholdbar.

Faresignaler er der mange af

Aktieskeptikerne har en del argumenter at gøre godt med:

 • VIX indekset er tæt på alle tiders laveste. VIX indekset måler den implicitte lyst til at betale en forsikringspræmie mod kursfald. Et lavt tal er på den ene side et varsel om fred og ro og ingen fare. På den anden side bør det bruges som en kontrær indikator og kortsigtet kan der være lidt kursugler i mosen.
 • Den amerikanske regnskabssæson for 3. kvartal er så småt ved at komme i gang. Forventningerne lyder på en indtjeningsvækst på 4,2 %, hvilket er ganske lavt set i et langsigtet perspektiv og markerer også en markant deceleration i forhold til 1. og 2. kvartal.
 • Aktier er i 2017 steget med 2 cifrede procenter. Kombinationen af større stigninger og en opbremsning i indtjeningen er ikke nogen god cocktail.
 • Opturen har varet så længe (siden 9/3 2009) og kun været afbrudt af græske problemer og S&Ps nedjustering af de amerikanske kreditstjerner fra AAA til AA i 2011. Opturen nærmer sig 90 måneder, hvilket set i et historisk perspektiv er ganske langt.
 • Investorernes hukommelse er kort, og mange har måske glemt hvordan ikke kun en større korrektion ser ud, men hvordan et lidt mere negativt aktiescenarie kan se ud efterfølgende.
 • Aktier er ikke længere billige. Selv korrigeret for Amazon, Netflix, Tesla, etc. er aktierne generelt højt prissat.

Gode grunde til fortsat optur

Der er dog også en række årsager til, at ovenstående risikofaktorer ikke får overtaget:

 • Det er nærmest en kliche og en slidt en af slagsen, men når investorerne skal investere deres penge handler det fortsat og altid om det forventede afkast. Renterne er lave. Hvis de forbliver lave, vil obligationer give et ikke-attraktivt afkast. Hvis renterne stiger, vil obligationerne falde og spørgsmålet er om ikke obligationerne i et sådan scenarie også vil underperforme aktier?
 • Ovenstående fare fra VIX indekset er mest en ”blitz” og kort risiko, end en længere sigtet risiko. Med ”blitz” mener jeg noget kan have en større effekt på kort men næppe lidt længere sigt.
 • De europæiske selskaber har et godt indtjeningsmomentum, og selv om USD er faldet, er dette fald ikke nok til at ødelægge den gode stemning. Jeg tror de amerikanske regnskaber vil vise mere af det som vi har set langsigtet: Et fornuftigt ”beat” og en indtjeningsvækst som nok er på vej ned, men som stadig til forveksling ligner det langsigtede gennemsnit.
 • Nøgletallene er gode. Især i Europa men også i USA.
 • Donald Trump har sagt meget, men ikke fået udrettet noget særligt på økonomi- og investeringsfronten. Hvis han lykkes med sin skattereform, som på nuværende tidspunkt er et åbent spørgsmål, er der en mulighed for at den amerikanske vækst kan komme tættere på 3 %.

Aktier – hvad ellers?

Aktierne forbliver den aktivklasse, som giver det bedste forventede afkast de kommende måneder. Aktierne er ikke billige, men alternativerne er ikke opmuntrende. Hvis du går ud af aktier nu, er alibiet nok overvejende, at du frygter en kortsigtet nedtur og vil formuebeskytte end at du tror alternativerne kan give afkast. Det er umuligt at vide hvornår man har ramt en lokal eller global top, og ofte er det ikke umagen værd. Oktober-december plejer samtidig ikke at være det bedste tidspunkt at tanke kontanter. Snarere tværtimod.

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *