2 år mere med gratis boligfinansiering

Rentebeskeden torsdag fra ECB var som forventet og udramatisk. Opkøbsprogrammet på 60 mia. EUR fortsætter ufortrødent, og Refi- og indskudsrenten er ligeledes uændrede. På den efterfølgende pressekonference var der især 1 kommentar som gjorde udslaget og sendte USD ned og EUR yderligere op. Skidt for globale investorer, men godt nyt for boligejere:

  • Draghi gentog, at renterne vil forblive på det nuværende niveau længe efter opkøbsprogrammet er stoppet.
  • Draghi opjusterede nok væksten for EUR zonen en anelse for 2017, men fastholdt forventningerne for 2018 og 2019
  • Inflationsforventningerne blev moderat nedjusteret som en kombination af lidt lavere oliepriser og ikke mindst den seneste tids markante styrkelse af EUR mod USD.
  • Draghi og ECB regner ikke med at inflationen vil komme i nærheden af 2,0 % de kommende 2 år.
  • Draghi bemærkede, at EUR zonen har de bedste vækstudsigter som de har haft siden finanskrisen.

 Diskussion i oktober sænker USD

 I hovedsagen var der således ingen større afvigelser fra det forventede eller fra hvad Draghi tidligere har talt om. Hans ord om at EUR udsving (volatilitet) giver anledning til at være årvågen, betyder nok på investeringssprog, at styrkelsen af EUR skubber udsigten til at nå 2 % inflationsmålsætningen endnu længere bagud. Når USD alligevel efterfølgende blev svækket og er det yderligere her fredag morgen, skyldes det først og fremmest, at Draghi adspurgt nævnte, at QE programmet højest sandsynligt vil blive diskuteret på det kommende møde i oktober. Efter min mening er det en klar overfortolkning at antage, at ECB vil træffe en beslutning om at drosle programmet ned om blot 1 måned. Hvis EUR ikke var blevet styrket med mere end 10 % siden årets start, ville muligheden bestå. Efter styrkelsen er det meget lidt sandsynligt, at beslutningen bliver truffet her.

Ingen rentestigninger i 2017 og 2018

ECBs mandat er at få inflationen til at være tæt på men lige under 2 %. Det er det som styrer den førte pengepolitik. Det sker næppe hverken i 2017 eller 2018 og måske heller ikke i 2019. Derfor er der ingen grund til at antage, at ECB hæver renterne de kommende 18 måneder.

Godt nyt for danske boligejere

De boligejere, som har variabelt forrentede boliglån kan tage det roligt. Der er ikke udsigt til stigende renter så langt øjet rækker, og tiden med renteflirt tæt på 0,00 % eller hvor du som ejer sågar får penge for at låne penge med sikkerhed i din bolig før du giver dit bidrag til realkreditten, er blevet forlænget i endnu et par år.

USD fald dyrt for investorerne

 Der er intet som er så godt, at det ikke er skidt for noget, lyder det velkendte ordsprog lettere omfortolket. Mens boligejerne kan glæde sig over fortsat lave renter, fortsætter USD med at spise af investorerne afkast. USD er nu på det laveste niveau i 2017 og det kan mærkes både hos de investorer som ejer amerikanske aktier og for de europæiske og herunder danske eksportorienterede selskaber med oversøisk eller asiatisk salg.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *