Nordea: Var forventningens glæde for stor?

Nordea udløste i går spændingen med hensyn til hvor de i fremtiden skal have deres officielle hjemsted. Efter fravalget af Stockholm og Sverige og annonceringen af Helsinki som det nye ”hjemme”, steg aktien umiddelbart med 2 %. Derefter faldt aktien tilbage igen og torsdag er der ikke meget hjælp at hente for dem som har regnet med at flytningen til Helsinki kunne være en større kortsigtet kurskatalysator:

  • Analytikere har i snart 5 måneder intensivt gisnet om hvor Nordea i fremtiden skulle have deres hjemsted. Sandsynligheden for en flytning har været 50 % eller mere og derfor har mange haft god tid til at forberede sig. Selve annonceringen giver altid et ”gip” og ”nå”, men at Nordea valgte bankunionen i Finland frem for SEK og flere bankskatter er mindre overraskende.
  • De kommende kvartaler kommer der til at medgå en del omkostninger til at relokere medarbejdere hos Nordea. Samtidig kommer flytningen til et nyt regulatorisk hjemsted i Finland og det finske banktilsyn/ECB ikke til at blive uproblematisk og uden omkostninger.
  • Nordea skal ikke betale til den svenske ekstraordinære bankskat, men derudover kommer det i en vis udstrækning at være skattebusiness as usual. Nordea betaler prorata skat og afregner lokalt. Der kommer naturligvis en betydelig skattelettelse, da Nordea ikke skal betale til opbygningen af reserven i Sverige.
  • Der har været meget og mest fokus på den svenske skattebetaling, men den største forskel kan være forskellen i den kapitalbuffer, som Nordea skal have. Det er den som regulerer kapitalforhold og ikke mindst styringsredskabet for det relative forhold mellem egen- og fremmedkapital, som ikke mindst interesserer aktieinvestorerne.

Nordeas indtjening halter bagefter

Nordea traf den længe ventede og nok alt i alt ikke meget overraskende beslutning at flytte ind i den europæiske bankunion i Helsinki. Oveni Panama papirer, efterslæb på IT området og en indtjeningsevne, som med blot 9,5 % i egenkapitalforrentning for 2. kvartal 2017 ligger væsentlig under konkurrenterne, skal Nordea til at bruge tid på at fortælle kunder og ansatte at det er næsten business as usual.

Ikke alle de blæsende vinde er venlig stemt

Nettoeffekten af relokering til Finland som følge af kapitalkrav, skat og flytteomkostninger er positiv, men ikke alle vinde som blæser, er venlig stemt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *