En attraktiv aktiebuket

Det er ikke det enkelte, men den samlede buket af skatteforslag fra regeringen med hensyn til aktier, som er fremlagt idag, som er fornuftige Når noget går fra skidt til bedre uanset hvor langsomt nogen synes det går, skal man være et skarn, hvis det ikke udløser et anerkendende nik.

5 gode forslag

Regeringens forslag på 5 væsentlige punkter om at lempe vilkår/skattesatser fortjener ros som pakke:

  • Indførelse af en aktiesparekonto efter svensk forbillede med et maksimum på 500.000
  • En forhøjelse af 27 % satsen for avancer fra 52.900 til 100.000 i 2021 for enlige og det dobbelte for ægtepar markerer en reduktion i progressionen.
  • Muligheden for at ansatte kan konvertere lønindkomst til aktier forhøjes fra 10 % til 20 %
  • Mulighed for at fradrage investering i mindre selskaber for 200.000 fra 2019-2022, stigende til 400.000 fra og med 2023 kommer kapitalhungrende opstartsvirksomheder til gode.
  • En skattemæssig ligestilling mellem danske investeringsforeninger og udenlandske ETFer med hensyn til skattesats, lovgivning (aktieavance) og beskatningsmetode (realisation).

Godt for iværksætter Danmark

Vi kender kun alt for godt virksomhedernes udfordringer med hensyn til at få tilført risikovillig aktiekapital, som over de seneste år har ført til en massiv flugt over Øresund og en børsnotering i Sverige. Iværksætterne bør derfor glæde sig over forslaget om at der for unoterede aktier bliver lagt op til, at investorerne kan fradrage investeringer i opstartsvirksomheder.

Fradrag hitter

Danskerne er vilde med at kunne trække noget fra. Et eksempel på det hvor vigtigt det er, er den manglende succes for aldersopsparing, som på flere områder var en god ordning, men som manglede fradragsmuligheden. Et andet og mere skræmmende eksempel er mere eller mindre tvivlsomme og svært gennemskuelige anpartsprojekter, som bliver/blev solgt ikke mindst på grund af fradragsmuligheder.

Danskerne skal være medejere

Regeringen lægger ikke skjul på, at regelændringer og ikke mindst de forhøjede grænser og satser skal være med til at højne aktiekulturen; at give den et bedre og bredere bundniveau og ændre opfattelsen af aktier hos en større del af den danske befolkning fra at være spekulationspræget til at være medejende.

Aktiesparekonto med maksimum

Som forventet bliver aktiesparekontoen med en værdimæssig overligger på 500.000. Det ville være klædeligt med en ulimiteret ordning som i Sverige og som i praksis ville have kunne gøre op med 27/42 tyranniet. Det sker som bekendt ikke. De kommende politiske forhandlinger kan nemt vise, at det som vi i dag er skuffede over ikke er stort nok, vil vise sig at være for ambitiøst for de politikere, som kun beskæftiger sig med at dele ud af de gaver, som andre har købt og betalt.

Small step for man viser taknemmeligt udgangspunkt

Det er ikke det ultimative Heureka, som regeringen har foreslået, men den samlede pakke er fornuftig. At vi skal glæde os over ændringer, som bringer os tættere på langt de fleste af de lande vi normalt vil sammenligne os med, viser blot hvor taknemmeligt udgangspunktet har været. Det er mere end blot et lille skridt i den rigtige retning, men ikke nogen revolution. Under alle omstændigheder er der grund til at kippe med Dannebrog, hvis forslagene uden væsentlige ændringer, bliver gennemført.

Tidligere om samme emne:

Aktiesparekonto: Et godt skridt i den rigtige retning

Aktiesparekonto: En mindfulnessøvelse

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *