Tager ECB sommerfusen på investorerne kan det blive dyrt

Når ECB på torsdag indkalder til pressemøde efter deres ordinære møde, er der god grund til at investorerne holder ekstra godt øje med, hvad centralbanken har på programmet hen over sommer/efteråret. De seneste måneder har der løbende været forlydender/spekulationer om at ECB nu endelig kunne se så meget bedre vækst forude, at det var tiden til at slække lidt på den pengepolitiske speeder og begynde om ikke normaliseringen af pengepolitikken, så dog en bevægelse hen mod mindre unormale tilstande med negative renter. Der er især 2 grunde til, at aktieinvestorerne ønsker der ikke kommer nye signaler på mødet og den efterfølgende pressekonference:

  • Siden årsskiftet er USD blevet svækket med ca. 8 % overfor EUR og dermed også DKK. Svækkelsen har direkte haft den effekt, at det aktieafkast som investorerne har haft hidtil i år i S&P 500 er blevet eroderet. Derimod har USD svækkelsen ikke haft nogen væsentlig betydning for udviklingen i de europæiske eksportorienterede selskaber. Hvis USD svækkelsen fortsætter, er det kun et spørgsmål om tid i dobbelt forstand før svækkelsen begynder at kunne mærkes også i aktiekursen hos de europæiske selskaber. I den ene del af tidsdimension handler det om at investorerne skal blive tilstrækkelig opmærksomme på det. I den anden handler det om, at på et tidspunkt i løbet af efteråret og sandsynligvis ind i 4. kvartal, vil gennemsnittet af virksomhederne begynde at kunne mærke, at de skal lave nye afdækningsforretninger på en lavere USD.
  • Aktieinvestorerne nyder aktuelt udsigten til det bedste af flere verdener. Den globale vækst er moderat på vej fremad og Europa har ikke haft bedre vækstudsigter siden finanskrisen, og det kan mærkes i virksomhedernes overskud, som i 1. kvartal havde den bedste udvikling samlet set siden finanskrisen. Det var en udvikling, som både var gældende i USA, Europa og også kunne mærkes i Danmark. Kombination af god makro- og mikrovækst og en betydelig mængde ”gratis” penge, holder i høj grad hånden under aktiekurserne. Investorerne er ikke (eller ikke tilstrækkelig godt) forberedte på stigende renter

ECB annoncerer næppe policy ændringer i ”sommerferien”

ECB har løbende forsøgt og også haft held med at forventningsforankre, hvornår der var nye tiltag på tapetet. Denne tillid ønsker de ikke at bryde og sætte over styr. Investorerne er enten allerede på ferie eller på den vej. Derfor vil det være underligt, hvis ECB fanger investorerne på det forkerte ben i et likviditetsmæssigt sommertyndt finansielt marked.

Inflation langt fra 2.0 %

Inflationen er samtidig fortsat så tilpas lav og langt fra 2,0 % mærket, at der ikke er nogen grund til pengepolitisk at skynde sig. Det mest sandsynlige er, at ECB torsdag forsøger at ”bevæge” sig så lidt som muligt for at undgå sommernervøsitet, og samtidig venter til august eller til mødet den 7/9 for der at annoncere begyndende pengepolitiske ændringer.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *