Positiv Macron sejr, men vil chaiselong vælgere blokere for reformer?

Macron sikrede sig helt som forventet den absolutte majoritet i den franske Nationalforsamling. For Frankrig og Europa er det en god nyhed. Nu er spørgsmålet så om Frankrig også i handling har stemt for en forandring og en bedre og mere lys fremtid. Valgdeltagelsen var lav, og de vælgere som valgte at blive i chaiselongen kan måske ende med at spænde ben for reformerne. Her er lidt Perspektiv på det franske valg:

  • Første gang investorerne fik noget at glæde sig over mht. Macron var i første valgrunde af det franske præsidentvalg. Opinionsmålingerne spåede ham godt nok en sejr, men investorerne turde ikke for alvor tro på det, før valget var ovre. Derfor kom der en større reaktion i aktiemarkedet, for EUR og europæiske bankaktier specifikt efter den første valgrunde.
  • Da Macron blev valgt i direkte tvekamp mod Marine Le Pen var det forventeligt, og investorerne tog ikke nævneværdig notits af det.
  • Forud for sidste uges første franske valgrunde til nationalforsamlingen, har investorerne brugt de foregående 5 uger til at indstille sig på Macron. Selv om Macrons støtter for en uge siden efter valget så ud til at få flertallet, var der heller ikke her nogen større markedseffekt. Igen udeblev det overraskende, som kan bevæge markederne.
  • Macron ser ud til at få i alt 350 mandater sammen med sin ”koalitionspartner”
  • En række af de valgte har ingen eller kun en beskeden politisk erfaring. Kan Macron dressere og styre dem?
  • Macrons sejr er overbevisende. Samtidig er den dog bl.a. skabt efter en meget lille valgdeltagelse.
  • Nu begynder det hårde arbejde. Kan Macron gennemføre den reformpolitik, som franskmændene så ofte har modsat sig? Risikoen er at der bliver bøjet af og at sofavælgerne ikke uden videre vil danse efter Macrons politiske pibe.
  • Mandag morgen er det meste roligt på aktiemarkederne. Der er hverken nogen større bevægelse i USD eller EUR endsige en meget stor bevægelse (om end positiv) i de europæiske aktieforventninger. Macrons sejr er forventet. Hvis markederne skulle bevæges i større omfang, vil det kræve noget uventet og uforudset og det ville i denne henseende være, at Macron ikke vandt.

Er Europa på vej mod økonomisk genrejsning?

Isoleret set er valgsejren til Macon og den bevægelse han har set i gang, positiv for Frankrig. Hvis han kan lave de reformer han har sagt, er der grund til at være Europa optimistisk. Hvis udviklingen i Frankrig, hvor Macron på få måneder er gået fra ukendt til på alles læber, kan inspirere andre europæiske lande som i den grad mangler reformer (ikke mindst Italien), er der god grund til finde den optimistiske attitude frem. Både når det gælder vækst og udvikling, men også når det drejer sig om aktier og investering.

 

Tidligere med samme emne:

Reformatoren Macron er investorernes macaron

Vågner Macron i Elysee palæet som Jeppe i baronens seng?

La Republique en marche kolliderer med Deutsches Wirtschaftswunder

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *