Et trut i Trump(eten) gør mindre (skade) end du tror

Opstandelsen over Donald Trump har været stor og er det stadig. Senest var det udtrædelsen af den amerikanske tilslutning til Paris aftalen og fyringen af FBI chef Comey, som pryder verdens overskrifter. Investorerne tager dog Trump relativ roligt, og det gør de klogt i.

Amerikanere stemte for mindre Washington

Amerikanerne valgte i november 2016 en uprøvet politiker til det højeste amerikanske politiske embede. Det skete ikke fordi visionerne overstrålede, eller at amerikanerne havde opfattelsen af et bestemt politisk talent. Efter min mening skete det fordi Trump var den bedste retoriker, som bedre end Clinton kunne aflæse og afkode amerikanernes længsel efter frihed og mindre Washington. Det drejer sig om mindre end det som vi på vore breddegrader mener politik handler om: Politik.

Alle vil have en bid af Trump

Trump fortsætter med at lave overskrifter og forudsætninger er der. En konflikt mellem det rigtige og det forkerte sætter de optimale rammer for modsætninger, som kan slynges rundt i cyberspace med en meget voldsom kraft. Medierne elsker at hade Trump, men medierne kan heller ikke undvære Trump. Han er deres dagligdag.

Politik vs retorik

Såvidt jeg ved, er bygningen af muren mod Mexico ikke begyndt endnu. Obamacare viste sig sværere at afskaffe end et republikansk flertal i begge kamre skulle indikere. Skattereformen, som skulle antænde det amerikanske vækstmirakel, lader også vente på sig. Imens koncentrererer omtalen sig om afhøringen eller ej af den fyrede FBI chef, Comey og fortsatte under- og efterretninger om underhåndsaftaler med Ruslands Putin om dette og hint. Blandt andet. Alle medier vil gerne have en bid af Trump.

Rolige investorer

Alt sammen sker det uden at investorerne tager særlig notits af det. Heldigvis. For Trump er blot endnu en af de baggrundstøjende faktorer, som investorerne skal tage bestik af og forholde sig til. Mens mediemaskinen kører videre på højtryk, bør investorerne tage en dyb indånding og tage på et kursus i mindfulness.

Umulig rejse tilbage i tiden

Ja, Trump støjer og ja, en amerikansk udtræden af Paris aftalen virker noget malplaceret (se venligst her). Når Trump vil have amerikanerne ned i kulminerne igen er det sort snak, og de arbejdspladser som de seneste 20 år er ført til bl.a. Mexico, vil ved en hjemfasning kun udgøre måske 1/10 af den medarbejderstyrke, som var årsagen til, at de blev ført ud: En høj grad af manuelt arbejde. De fabrikker som hjemfases vil, hvis de skal være konkurrencedygtige, kun have en brøkdel af den beskæftigelse som de har haft, og som Trump direkte eller indirekte fortæller historien om.

Trump taler til dem som har stemt på ham. Det er på den måde ikke anderledes end politik hos os. Forskellen består i at Trump er en ikke-politiker.

Lader du dig drille?

Investorerne holder øje med, men bekymrer sig mindre om Trump. Det forstår jeg godt. Det burde andre også gøre. Det er med børn som med voksne. Hvis man ikke lader sig drille, holder drillerierne før eller siden op. Det bliver uinteressant.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *