Grønt tog har forladt perron med eller uden lokofører Trump

Donald Trump besluttede sig, som forlydenderne tilsagde det, for at for at trække den amerikanske støtte til klimaaftalen fra Paris i 2015, hvilket i sagens natur har fremkaldt reaktioner om stor skuffelse verden over. Det kan give lidt dønninger, men vil næppe for alvor få ”grønne aktier” som eksempelvis Vestas/Dong til at skælve varigt:

  • Det har ligget i luften, at Trump måske ville overveje at trække støtten
  • Der er udenfor USA en betydelig opbakning til aftalen
  • Investorerne vil måske begynde at se på hvad der potentielt kan komme til at ske med den amerikanske Production Tax Credit (PTC), når den udløber efter 2020. Den amerikanske finansminister Steve Mnuchin har tidligere sagt, at der ikke må ske det, at aftalen forsvinder efter 2020, men at der skal findes en varig løsning (også støtte efter 2020) indtil de grønne alternativer kan klare sig uden støtte. Det må antages at gælde fortsat.
  • Trump indfrier ved at udtræde af aftalen en af sine valgløfter, og derfor handler det nok ikke mindst om alt i alt at bevare sin troværdighed og betale lidt tilbage til vælgerne.
  • Selskaber som Vestas og DONG er godt på vej til at kunne konkurrere med fossile brændstoffer og uden at være overvejende afhængige af tilskud. Senest har DONG besluttet sig for at opføre havparker i den tyske del af Nordsøen uden statstilskud. Det kan bl.a. lade sig gøre på grund af nuværende og forventede teknologiske landvindinger.
  • Trump har en energiagenda, hvor han gerne vil få USA til at gøre endnu mere fossilt (herunder ikke mindst olie og gas). Det sagde han i valgkampen, og det vil han givetvis gentage.
  • På lidt længere sigt handler det for selskaber som Vestas og Dong om at blive ved med at få produktionsomkostningerne ned på et niveau, hvor man ikke behøver at få støtte til den grønne økonomi, men hvor den er fuldt ud konkurrencedygtig og mere til. Der går nogle, men ikke mange år og i nogen henseende er vi meget tæt på.
  • USA’s udtræden af klimaaftalen vil næppe få den helt store og afgørende betydning for priserne på eksempelvis olie- og gas.

Grønt tog er kørt fra perron uden Trump

Selv om udmeldingen, ikke kommer helt overraskende, kan den alligevel give kortvarigt aktiesved på panden hos investorerne i grønne aktier. Det grønne tog er dog nok i hovedsagen kørt fra perron. Med eller unden Trump som lokofører.

 

One response to “Grønt tog har forladt perron med eller uden lokofører Trump

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *