Macron: La republique en marche kolliderer med Deutsches Wirtschaftswunder

Meningsmålinger peger på at den nye franske bevægelse kan få det absolutte flertal ved valg til den franske nationalforsamling i juni. Det er godt nyt for den franske økonomi. Samtidig vil det næppe være en reformmæssig slentretur på Champs Elysee at skulle ændre den franske kurs. Hvis Macron spejder mod Tyskland for økonomisk hjælp, kan svaret være det som Frankrig ikke vil høre: Hartz reformer.

Macron rider på bølgen

Det er under 1 måned siden, at Macron blev valgt til Frankrigs præsident på et reformprogram og en ny begyndelse, som med nordeuropæiske og skandinaviske briller ser mindre ambitiøst ud, men som nok skal vække behørig furore i Frankrig. Nu tyder meningsmålinger på, at hans bevægelse kan få det absolutte flertal ved det kommende valg og reelt sætte socialister, konservative, kommunister og Front National udenfor indflydelse.

Reformer en marche

Hvis Macron får flertallet, burde der ikke være flere forhindringer for at få sat den reformproces i gang og på skinner, som har manglet så længe. Så let går det nok ikke, selv om der kan være tegn på at forudsætningerne for en forandring; forandringsvilligheden, er stigende. Ikke fordi franskmændene dramatisk har ændret opfattelse, men fordi de tidligere veje har vist sigt at være blindgyder. Erfaringer viser, at når der ikke er andre veje, så bliver der lavet de bedste og mest langtidsholdbare løsninger. Det er der hvor Frankrig har befundet sig i ”nogen tid”. Det nye kan være, at de også selv ser situationen på den måde.

Fransk – tysk akse

Relationen mellem Frankrig og Tyskland er både længerevarende og ganske stærk og derfor er det kun naturligt, at Macron som noget af det første mødtes med Angela Merkel for at se om de to store EUR zone lande kunne finde fælles fodslag: Eller sagt ligeud og på en anden måde: Er der tysk hjælp og inspiration til at få den franske økonomi i gang igen?

Tyskland har recepten

Inspiration ja; hjælp, nej. Hvis Macron regner med at Tyskland vil yde sit bidrag til at få genskabt Frankrigs storhedstid, er det nok at gøre regning uden Merkel og Tyskland. I hvert fald hvis det drejer sig om den for Frankrig, nemmeste, billigste og politisk mest uproblematiske løsning: At Tyskland slipper sit store private opsparingsoverskud i form af et bugnende betalingsbalanceoverskud fri, og giver los for en længere periode med markant højere privatforbrug og investeringer, som ikke kun vil øge den tyske vækst, men vil kunne mærkes over hele Europa.

Hartz reformer, no merci

Merkel tilkendegav efter deres fælles møde, at ”Frankrig har brug for en tysk løsning”. Den indbefatter næppe en ekspanderende tysk BNP vækst, men mon ikke Angela Merkel refererer til den reform, som blev opkaldt efter ”opfinderen”, personaledirektøren hos VW Peter Hartz under en socialdemokratisk kansler Gerhard Schröder og udmøntede sig i ialt 4 reformer.

Larm ved Triumfbuen

Det er uomtvisteligt, at beskæftigelsen i Tyskland har været stærkt positiv påvirket af Hartz reformerne, men samtidig også et faktum, at det ikke er sket uden at det har kunne mærkes. Hvis det er disse reformer, som Angela Merkel har hentydet til, er der god grund til at forberede sig på at franske traktorer og biler blokerer vejene omkring Triumfbuen. Frankrig har brug for en ny begyndelse, men det vil være højest overraskende, hvis det bliver efter tysk ”opskrift”.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *