Børstørke: Passiv investering øger de aktive udfordringer

I Danmark er vi lidt bagefter omverden, men vi er på vej i den samme retning med lidt forsinkelse. Om vi helt indhenter andre lande ved jeg ikke, men det er efter min mening sikkert og vist, at tendensen mod mere passivt at udvælge sine aktier i porteføljen, øger behovet for aktivt at gøre opmærksom på nye selskaber, som gerne vil børsnoteres.

Passive aktiepenge har vokseværk

I Danmark er anslået 5-10 % af danskernes aktieopsparing aktuelt anbragt i prisbillige udenlandske ETFere eller i danske indeksfonde. I udlandet er tallet meget større. Danskerne er på vej i samme retning og antallet af de passive opsparingsformer vil over de kommende år stige markant. Ikke, som nogen måske tror overvejende på grund af Mifid II, men først og fremmest fordi vi i Danmark kobler os på den globale trend og udvikling, sandsynligvis suppleret med en skattemæssig ligestilling med andre aktieinvesteringer (aktieavancebeskatning og realisationsprincip).

Passivitet gør individuel kapitaljagt vanskeligere

Det er, som jeg har skrevet om tidligere, ganske svært for iværksættere at få tilført risikovillig kapital på aktiemarkedet i Danmark af mange og ikke en enkeltstående faktor. Når investeringspengene i fremtiden må forventes at blive mere passive, bliver der tilføjet endnu en forhindrende faktor. Lysten til at lægge sig i investeringshængekøjen og opnå et afkast, som hverken er mere eller mindre for mindre (lavere omkostninger og ditto risiko), bliver i fremtiden en faktor som iværksættere med vækstambitioner også kommer til at mærke. Den passive faktor gør ikke i sig selv udslaget, men skal ”blot” tilføjes den lange række og liste af bump på den vej som er belagt med dansk kapitaltørke.

Mere fokus alt andet end ideen

Om ikke andet, så vil kravene til den gode og differentierende historie om ideen, som gør en forskel, stige. Hvis du vil trække de passive investorer op af stolen, skal du aktivt gøre den gode forskel. Det øger kravene til alt andet end det som iværksætteren helst vil gøre: Nursing og udvikling af den gode ide.

 

Tidligere i samme “serie”:

Sådan løser vi Danmarks børstørke

Tænk Alternativt, når 85 % af køberne mangler

Iværksætter: Kan du sælge dig til investorerne

Iværksætteri: Danmark vil så gerne have I bliver så meget længere

Børstørke: Er du ligeglad, er du ligegyldig

One response to “Børstørke: Passiv investering øger de aktive udfordringer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *