Vågner Macron i Elysee palæet som Jeppe i baronens seng?

På søndag stemmer franskmændene Macron ind i Elysee palæet. Finansmarkederne har allerede jublet over udsigten til, at der ikke vil blive diskuteret det franske tilhørsforhold til EUR, m.v. Økonomisk er der dog ikke noget at juble over, og den næste franske præsident kommer til at arve et økonomisk forfaldent fransk om end skønt vinslot.

Macron vinder (sandsynligvis)

På søndag er vi klogere på, hvordan franskmændene har stemt og hvorvidt meningsmålingerne har været i stand til at ramme tendensen. Det mest sandsynlige er, at Macron bliver den næste franske præsident. I politik er alt muligt, men en sejr til Marine Le Pen virker alt i alt og trods alt til at være i yderkanten af den statistiske usikkerhed.

Frankrig er politisk splittet

Selv om Macron skulle vinde, sker det næppe ”fra spids”. Vælgerne er delte og en betydelig del af dem som ender med at sætte deres stemme på og ved Macron, gør det mindre af lyst end af nød. I tillæg til sine egne tilhængere er der mange vælgere, som for enhver pris vil undgå, at Marine Le Pen bliver valgt. Hvis man bliver i tvivl om hvor politisk splittet Frankrig er, kan man se på den første valgrunde, hvor der på de 4 øverste pladser kun var nogle få procenter, som skilte sejr og nederlag.

Kan Frankrig tilpasse sig?

Franskmænd er kendt for at have en anderledes tilgang til at vise og demonstrere deres utilfredshed. Deres beslutsomhed er ikke sjældent kommet til udtryk igennem traktorblokader eller lammelse af den offentlige trafik. Der er kort afstand fra utilfredshed til boykot i Frankrig.

Guldbryllup med budgetunderskud

Macron vil reformere den franske økonomi, har han i hvert fald sagt. Det er der i høj grad også brug for. Frankrig er ikke særlig langt fra at fejre guldbryllup med årlige budgetunderskud og statsgælden nærmer sig faretruende 100 %. Væksten er for lav og arbejdsløsheden alarmerende 10 %.

Utilstrækkelig arbejdsuge og tidlig pensionering

Macron vil på den ene side reducere i de offentlige udgifter og i antallet af offentlig ansatte. Det forslår dog som en skrædder på Champs Elysee, når man samtidig betænker, at han ikke vil ændre på en 35 timers arbejdsuge eller en pensionsalder på 62-63 år.

Bliver programmet yderligere udvandet?

Værre bliver det når man betænker, at selv hans uambitiøse økonomiske program jo efter de protester som er meget sandsynlige ender med at blive udvandet. Det starter mellemfornøjet og ender langtfra fuldendt.

Vågner Frankrig med Jeppes tømmermænd

Investorerne har allerede fejret Macron som sejrsherre og mandag kan der være en lille smule mere finansielt at glæde sig over, når EUR(o)forien over et fortsat fransk medlemskab kan give lidt yderligere kursstigninger. På et tidspunkt må man formode, at Frankrig vågner og hvis de kigger rigtigt på tallene må det minde om Jeppe, som efter en brandert vågner op med gevaldige tømmermænd i baronens seng.

 

 

 

 

3 responses to “Vågner Macron i Elysee palæet som Jeppe i baronens seng?

  1. Ja så kommer mor Nille med krabasken og viser hvem der reelt er præsident.

  2. Citat af Marine le Pen: “Efter valget styres Frankrig af en kvinde. Enten mig eller madame Merkel”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *