Iværksætteri: Danmark vil så gerne have, I bliver meget længere

Danmark mangler noget af det, som vi gerne skulle leve af på lidt længere sigt. Det er ikke kun risikovillig aktiekapital formidlet over børsen, men også iværksættere. Både i antal og ikke mindst i den tid som de forbliver den drivende kraft i en virksomhed. Indtil for nylig var der de seneste 20 år ikke født en ny dansk virksomhed som efterfølgende har fået 1000+ ansatte. Det mest overraskende er at nogen synes det er overraskende.

Forstår vi iværksætterne?

Det kræver noget særligt at være iværksætter. At være drevet at lysten til at gøre en forskel. At ville det hele vejen. At kunne forcere den række af hurdler, som for os udenforstående må føles som alenlang og tonstung, og i modgang at kunne hive sig selv op og finde gejsten, når selvtilliden må være mest udfordret. Ved vi og samfundet hvor meget det kræver?

Statskassen vinder

De færreste iværksættere har formentlig en ide om, hvor deres ide vil tage dem med hen til slut, hvis det lykkes. Samfundet derimod ved det godt i den forstand, at når der skabes noget, bliver det til arbejdspladser. Arbejdspladser skaber jobs og personskat. Omsætning skaber overskud, som kan gå i statskassen. Samfundet ved godt hvor de gerne vil have iværksætterne hen, men gør samfundet nok for at få dem derhen? Understøtter vi i Danmark dem nok i opstarten, og forkæler vi dem nok i vækstfasen, således at de ikke i deres tanker stempler ud af Danmark, men ser et dansk domicil som noget afgørende og positivt?

Grundfos, Danfoss, Linak og mange flere

Der findes for få Bent Jensen og Linak. Eller Grundfos og Due Jensen eller Danfoss og Clausen og mange andre gode danske virksomheder. Ejerne skal ikke videre til noget andet. De skal mere af det som de allerede har gjort så fremragende for dem selv, medarbejderne og Danmark. De nævnte virksomheder er bare nogen af dem som har gjort det godt. Uden at blive solgt. Uden at flytte udenlands og tilmed uden at blive børsnoterede.

Iværksætteri som underholdning

Iværksætteri er blevet underholdning. Tv-programmer bliver produceret og i den bedste sendetid bliver der pitchet ideer og handlet ejerandele. Det er realiteten og måske mest reality. Driftige og dygtige personer får efter en Hjallerup markedshandel sat pris på deres ide ved at gange den udbudte og accepterede pro-rata andel op til 100 %. Det er underholdende, men er det mere end det?

Tidlig exit

Når nye ideer ser dagens lys er en naturlig del af businessplanen at tænke et exit ind. Jo tidligere denne exit tænkes ind, jo større er sandsynligheden for, at udviklingen kommer til at bære præg af det. Rådgiverne nævner det oftere og oftere. Virksomheder bliver startet med henblik på at sælge og komme videre, men ikke med udgangspunkt i at se virksomheden vokse og udvikle sig.

Gode kræfter foren eder

Vi mangler bedre rammebetingelser for at tilføre risikovillig aktiekapital. Vi mangler en aktiekultur a la den svenske og vi kunne godt bruge bedre forhold som gjorde at hver ide ikke skal over prisfastsættelsesvægten på et meget tidligt tidspunkt. Det kræver meget af politikere, noget af iværksætterne og en hel del af og hos investorerne.

Cocktail lig med ingredienser

Der er artikler om, at vi skaber for få og større virksomheder og at der tænkes for meget i profit og tidlig exit. Vi vil så gerne have, at virksomhederne bliver meget længere. Det er dog alt i alt ikke så overraskende, at virkeligheden er som den er. Cocktailen smager trods alt, som de ingredienser vi kommer i den.

Vækst- frem for beskatningsobjekter

Når det går godt, vokser kagen. Der bliver noget til alle. Lidt mere til nogen end andre. Jeg tror det kunne være en start at se på iværksættere som vækst- i stedet for beskatningsobjekter. At se op til og fejre dem som gør og tør. For Danmarks skyld.

 

 

 

 

 

6 responses to “Iværksætteri: Danmark vil så gerne have, I bliver meget længere

  1. Kære Per

    Lige en refleksion herfra. Jeg er iværksætter, men føler ofte at min virksomhed ikke bliver regnet for noget, der kan skabe vækst, fordi den er baseret på de feminine værdier og formentlige ikke lige bliver opkøbt af en stor haj, ej heller egner den sig som underholdning i et tv show. Jeg har et yogastudie, en podcast om personlig udvikling (yogapodcasten), jeg youtuber meget blottede monologer i bestræbelsen på at opløse berøringsangsten med det autentiske (ikke landbrug, men det indre liv, du ved), jeg arrangerer yogadating (for singler der vil noget med livet), planlægger en børneyogalærer-uddannelsen og har altså en række tilbud indenfor “det bedre liv”. Essensen er den samme: jeg arbejder for at vi sætter den højere bevidsthed i spil, elsker hvem vi virkelig er og det gennem en tæt kontakt til vores krop. Blandt andet for ikke at overhøre signaler, der fører til stress. Jeg er titusind procent drevet af passion og lyst, men min overvejelse når jeg læser de her magasiner er bare, at de tit overser den vækst jeg og min branche skaber for resten af samfundet. Stærkere, gladere, modigere mennesker. Findes det, findes det her, skriver du — måske vil du tage et blødt feminint emne på næste gang? Jeg vil nemlig meget gerne blive her, meget længere.

  2. For pokker. Du skal ikke lave et yogastudie. Du skal lave en kæde af yogastudier og frenchises i Danmark, Norden og dernæst hele Europa. Think big my friend.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *