Reformatoren Macron er investorernes macaron

Investorerne kneb sig nærmest i armen i går, mandag. Er forskellen mellem Le Pens og Macrons økonomiske politik så stor, at lettelsens suk på de finansielle markeder skal måles i 5-10 % kursstigninger i bankaktier efter udsigterne til en Macron sejr i 2. valgrunde? Kan Macron trække fransk økonomi ud af det kviksand, som den er på vej ned i? Investorerne siger ja, men et fakta check vil snarere sige ”næppe”.

Jublende investorer

Hvis man kun kender til mandagens aktiemarkedsreaktion ikke mindst i Europa og ikke er vidende om weekendens franske præsident valgkamp, må man få det indtryk at der var sket noget helt ekstraordinært. De tyske aktier steg med 3,3 % og DAX indekset sluttede i en alle-tiders-højeste, mens de franske indeksinvestorer blev 4,2 % rigere. De absolutte vindere var bankerne som især i Sydeuropa kursmarcherede mellem 5-10 % højere. Bankerne blev ikke mindst hjulpet på vej af faldende franske statsobligationsrenter og et indsnævret rentespænd til Tyskland.

Macron er markedernes macaron

Hurra for den lille forskel, kunne man sige. Macron vandt 1. runde, men dog med en ret beskeden margin foran Marine Le Pen. De store stigninger og jublende investorer, skal ikke ses så meget i relation til selve resultatet af 1. runde. Derimod vidner det om en større nervøsitet under overfladen for at meningsmålinger kunne vise sig at tage fejl (igen). Frygten for endnu et opgør med den politiske elite og ”3 på stribe” (#1Brexit og #2Trump) og nervøsiteten for, at Marine Le Pen kom stærkere ud eller sågar at 2. runde ville være blevet et opgør mellem Le Pen/Melenchon, var åbenbart stor. Det lyder fantasifuldt, men var egentlig ikke så langt fra, at det kunne være blevet til virkelighed.

Mange kandidater vidner om politisk splittelse

I alt 11 kandidater var stillet op. Kun 4 havde en reel mulighed for at blive valgt, med socialisten Benoit Hamon som vedhæng i femkanten. Der var forskel i vælgerpopulariteten, men reelt vidner 4 næsten lige store stemmeandele til de forreste om politikerlede og skuffelse over manglende økonomiske resultater de seneste årtier. Vælgerne stemte i en vis udstrækning mere på hvem de gerne ville undgå skulle gå videre, end man kan hævde, at Macron blev en meget overbevisende nummer 1.

Økonomisk uansvarlig

Hvis man tror franskmændene har stemt på Macron fordi han har et meget ambitiøst økonomisk program, som med sikkerhed kan trække fransk økonomi ud af dødvandet, er der for mange grunde til at være skeptisk. En bevarelse af 35 timers arbejdsuge og en pensionsalder på 62-63 år ville i Danmark blive stemplet som økonomisk uansvarligt. Ikke mindst når det erindres, at Frankrig har en statsgæld tæt på 100 % af BNP, en arbejdsløshed på 10 %, underskud på statsbudgettet i snart en menneskealder og vedvarende for lav vækst.

At ville reducere de offentlige udgifter med 60 mia. EUR frem mod 2022 er blandt de mest skrappe ideer. Derimod er Macrons ambition om at der de kommende år skal være 120.000 færre ansatte i den offentlige sektor ikke noget som vil kunne kandidere til meget mere end et 2-4 tal ved en dansk nationaløkonomisk økonomieksamen, når man samtidig betragter det meget (u)taknemmelige udgangspunkt.

Frankrig deserterer ikke fra EUR

Alting er som bekendt relativt, og udsigten til at Macron vil blive valgt i 2. runde, vil fjerne risikoen for en fransk desertering fra EUR. Det var ikke mindst det som fik investorerne helt op at ringe; behørigt i kombination med den underliggende frygt for et mere protektionistisk og lukket Frankrig.

Er det mørkeste øjeblik lige før daggry?

Macron var som en sød macaron for aktierne. Uanset hvem som ender med at blive præsident i Frankrig arver vedkommende en meget svær udgangsposition. Da reformiveren med vores målestok er til at få øje på, synes investorerne på et tidligt tidspunkt at have indregnet et markant økonomisk forandret Frankrig. Set fra en investorsynsvinkel er den dog svær at få øje på, med mindre ”det mørkeste øjeblik er lige før daggry”

 

2 responses to “Reformatoren Macron er investorernes macaron

  1. Mon ikke blot at europæernes børser takker for at risikoen for at en Trump-klon/Trump-klovn kommer til magten er begrænset?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *