Derfor er det vigtigt med en afgørelse i OW Bunker sagen

Det er 2 år og 1 måned siden OW Bunker blev forvandlet fra et tankskib til en flydepram ladet med finansielle massespekulationsvåben. I 2017 vil retssager formentlig og forhåbentlig blive indledt. Det er vigtigt at få frikendt og renset de uskyldige og dømt dem som vidste for meget, men som undlod at fortælle det.

OW Bunker verdensmester i hurtig nedtur

Det var kun i en dimension, at OW Bunker var en speedbåd; nemlig i den disciplin der går på at nå at aflægge færrest mulige kvartalsmeddelelser, som børsnoteret selskab inden selskabet går ned. 2 blev det vist nok til. Et 2. kvartal som også var et halvår og det ulykkelige efterårskvartal, fortæller historien om OW Bunkers nedtur og korte men hektiske børsliv. Det er så vidt jeg erindrer selv hurtigere end dengang Bank Trelleborg kom, så og blev overtaget af Sydbank, og også hurtigere end da Cimber Air få kvartaler efter sin børsentre styrtede uden mulighed for at nødlande.

Børssalg forpligter

Det eneste vi med sikkerhed ved, er at vi ikke med sikkerhed ved hvad der er foregået, og det er netop hvad retssagerne forhåbentlig skal gøre os klogere på. Retssagen er vigtig for at sælgere af selskaber ikke kunne få den tanke, at det ikke er forbundet med pligter at afsætte sine investeringsvarer via børsen.

Tilliden skal genskabes

Investorerne skal ikke kun have tillid til, at det som står i prospekter er ret- og ikke misvisende. Du skal også på samme måde som når du køber en tilstandsrapport kunne være forsikret om, at sælgerne afgiver informationer under ansvar. Nok er det investeringsbanker, som skriver prospekter, men det er til syvende og sidst sælgerne og ledelsens ansvar, at prospektet giver det rigtige billede.

OW Bunker synkefri som Titanic

OW Bunker var en skandale a la Nordisk Fjer dimensioner fra 1991. Ledelse, bestyrelse og ejere har hidtil bedyret deres uskyld og påberåbt sig, at skibet forliste uden deres vidende. Et selskab som ikke nåede at have fødselsdag som børsnoteret selskab, og som ifølge det som blev oplyst i prospekt og på investormøder hverken havde oliepris- eller debitorrisiko af nævneværdig betydning. Netop debitorproblemer med en kunde i Singapore og meget store olieprisspekulationer drev OW Bunker i dybet. OW bunker kunne således ikke ”synke” på samme måde som et forlis af Titanic var utænkeligt.

Informationer forpligter

Investorerne skal kunne stole på det skrevne. Det skal være mere end blot flotte formuleringer og fornemt skriftligt dansk. På samme måde som du skal kunne stole på ernæringsindholdet i dagligvarer, er oplysninger og et prospekt et ny noteret selskabs varedeklaration og dna.

Fortoner bevisbyrden sig i Luxembourg finter?

De skyldige skal dømmes og de uskyldige frifindes. Frygten bliver at ingen kan straffes fordi bevisbyrden fortoner sig i skattekonstruktioner, hukommelsessvigt og Luxembourgfinter. Hvis historien er nogen rettesnor, bliver det ingen walk in the park at løfte bevisbyrden. Jeg håber det bliver anderledes denne gang.

 

2 responses to “Derfor er det vigtigt med en afgørelse i OW Bunker sagen

 1. Man kan kun være enig med Per Hansen.
  Man skal kunne stole på det skrevne. De skyldige skal dømmes og de uskyldige skal gå fri.

  Men hvad nu hvis finanshuset, som sad for borenden i OW Bunkers bevidst bedrog børs og investorer og planlagde flugten til skattely i samme åndedrag?

  Hvad nu hvis de ikke er de eneste, som tænker, går den så går den uden almindelig forretningsmoral og -moral?

  Den tillid, som fair behandling som disse “banditter i habitter” nyder – burde den ikke fjernes?

  Efter en lang række bedragerisager(ingen nævnt, ingen glemt) synes det at være den rigtige dagsorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *