Boligejer: De fedeste rentetider er forbi

Hvis du er en af dem som i sidste uge fik fastsat dine låneomkostninger i din bolig for enten det kommende eller de kommende år, kunne du endnu engang glæde dig over rekordlave låneomkostninger. Det sker på trods af, at valget af Donald Trump har fået obligationsrenterne med længere løbetider til at stige ganske meget. Det kan meget vel være sidste ”dans” med tæt på 0-renter, vi netop har set.

Hvis det ikke havde været for en næsten alenlang liste af gebyrer (ikke mindst kursskæring og stigende bidragssatser), som realkreditten lader regne ned over låntagerne, ville det omtrent være gratis at låne. Det viser sidste uges renteauktionen over boligobligationer. De helt korteste af slagsen endte næsten med en rente på 0, mens husejere som har valgt 3- eller 5 årige rentetilpasninger skal betale en lidt højere rente. Generelt er det tæt på gratis at låne i sin bolig. Ikke mindst når skattevæsnet også har givet et tilskud.

På søndag er der endnu en usikkerhedsfaktor for investorerne, når italienerne går til valg. Et nej til premierminister Renzi kan skabe fornyet usikkerhed og give lidt ekstra overtid til tiden med de lave renter. To store afstemninger (Brexit/USA valg) har vendt op og ned på meget i 2016, og det er ikke mindst med den erfaring i bagagen, at investorerne tager udgangspunkt i, at i politik er alt muligt.

0-renter lakker mod enden.

Uanset udfaldet af valget i Italien, er det mest sandsynlige, at rentebunden er passeret. Efter det amerikanske valg, er obligationer med længere løbetider faldet i kurs og renterne tilsvarende steget. Det er ikke kun et amerikansk, men også europæisk og dansk fænomen. En række forhold peger på, at den rentestigning vi ser nu, kan være begyndelsen til enden på 0-renter, og renterne kan, stik imod hvad der er den generelle opfattelse, være på vej til et niveauskifte i hvert fald de kommende år.

Boligejer: De fedeste rentetider er forbi

Du bør som boligejer være forberedt på, at tiden med de aller fedeste betingelser, for så vidt angår lånefinansiering, meget vel kan være forbi. Det betyder ikke automatisk, at renten vil tordne i vejret. Uanset hvad udfaldet bliver af den italienske afstemning eller andre europæiske politiske milepæle de kommende år, peger rentebarometeret dog opad. Boligejerne skal glæde sig over tiden med de lave renter har varet længe og indstille sig på at tiden med rentefald, også for de korte fleks obligationer, er forbi.

Geniale flekslån kombinerer teori og praksis

Jeg har selv sværget til flekslånene i min tid i ejerbolig og jeg finder dem geniale. Flekslån kombinerer perfekt teori og praksis. Prisen på penge følger løbetiden. Jo kortere jo lavere. Ved at låne kort får man langsigtet de laveste udgifter og den laveste nutidsværdi på sit lån, hvis man da ikke ønsker at lægge et lod i konverteringslotteriet, som er alt andet end gratis. Derfor har flekslån været geniale.

Renteforudsigelser der tog fejl

Ved at have flekslån; holde fast i det og i sin ydelse har boligejerne de sidste årtier kunne spare kolossale beløb. Kombinationen af lavere renter, ingen omkostninger til låneomlægning og et markant stigende afdrag har gjort underværker for nutidsværdien af dit lån, og det er jo det som bestemmer hvor dyrt eller billigt lånet er. På vejen til de laveste omkostninger, har du som boligejer skulle trodse realkredittens lovprisning af de faste renteforbindelser og ”nu bliver renten ikke (ret) meget lavere” forudsigelser. Det gjorde den så alligevel; endda mange gange.

500.000 er tjent

Jeg har gjort ingenting og blot kunne se mine afdrag tordne i vejret samtidig med at renten faldt til noget nær 0. Over en 15 årige periode er der tale om en besparelse på mere end 500.000 for et lån på blot 1,5 mio. kroner ved at blive i den lånemæssige hængekøje. Men nu er tiden kommet til at sikre sine renteudgifter lidt ude i fremtiden for mit vedkommende.

Gratis rentesikring

Der er fortsat mange usikkerheder i verden og alt er sædvanen tro muligt. Jeg har benyttet den noget nær gratis mulighed for at bytte et F1 ud med et F5. Det er ikke givet, at renten stiger og stiger meget, men jeg tror, for første gang siden årtusindeskiftet, at rentebunden er passeret. Samtidig er det næsten gratis at skifte en 1 årig ud med 5 årig renteforbindelse. Uanset om du er til fast eller variabel boligfinansiering: Hvis argumentet om at kunne ”sove roligt om natten” er relevant, er det efter min mening nu!

 

 

 

 

One response to “Boligejer: De fedeste rentetider er forbi

  1. På kirkegården for forkerte renteforudsigelser står gravstenene tæt.
    Men det er jo fifty fifty chance, så det kan næppe siges at være modigt når nogen forsøger sig med endnu en forudsigelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *